Παράδοση των οχυρών foto25.1: Έλληνας αξιωματικός κατά την παράδοση των οχυρών στους Γερμανούς, στην περιοχή Νευροκοπίου, Αρχείο Τσαρτσίδη.

b opΕαρινή (Ιταλική) επίθεση: Εκδηλώθηκε από τις 9 ως 15 Μαρτίου 1941 στο Αλβανικό μέτωπο.
Ρούπελ: Προέρχεται από το βυζαντινό ρουπέλιο, όνομα πετρωμάτων της περιοχής.
Γραμμή Μεταξά: Το σύνολο των οχυρωματικών έργων (21) που εκτείνονταν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Χτίστηκαν από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.
Στούκας: Γερμανικά βομβαρδιστικά.
Οχυρό Ρούπελ: Το οχυρό Ρούπελ ήταν το μεγαλύτερο από τα οχυρωματικά έργα που έγιναν. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Τσιγγέλι στον ποταμό Στρυμόνα.
Γιουγκοσλαβία: Αποτελούνταν από τα σημερινά κράτη: Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Εργεζοβίνη και Π.Γ.Δ.Μ..
Μετά την αποτυχία της λεγόμενης «Εαρινής Επίθεσης» των Ιταλών, τον Μάρτιο του 1941 στο αλβανικό μέτωπο, οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τα οχυρά της γραμμής Ρούπελ ήταν αποδυναμωμένα από βασικό οπλισμό, αλλά και από οπλίτες, λόγω του πολέμου με την Ιταλία. Το ηθικό όμως των στρατιωτών ήταν υψηλό εξαιτίας των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού στρατού στο αλβανικό μέτωπο.
Στις 6 Απριλίου, ώρα 05.30, άρχισε η μεγάλη επίθεση κατά των οχυρών της Γραμμής Μεταξά. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, άρχισαν οι επιθέσεις εναντίον των οχυρών από αεροσκάφη στούκας και μηχανοκίνητα οχήματα. Οι προσπάθειές τους, όμως, κατέληγαν πάντοτε σε αποτυχία, ενώ οι απώλειες των γερμανικών στρατευμάτων ήταν μεγάλες. Οι επιθέσεις των Γερμανών κράτησαν τρεις ημέρες. Σε κάποια οχυρά, οι Γερμανοί κατάφεραν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους. Εκεί, μέσα σε υπόγειους διαδρόμους και θαλάμους, διεξήχθησαν ιδιαίτερα σκληρές και αιματηρές συγκρούσεις, ακόμα και με τις ξιφολόγχες. Τα καπνογόνα και τα φλογοβόλα που χρησιμοποιήθηκαν για να βγάλουν τους Έλληνες από τα οχυρά, στάθηκαν ανίκανα να λυγίσουν την άμυνά τους.
Την τρίτη ημέρα οι Γερμανοί εισχώρησαν στην Ελλάδα από τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα και μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να μπουν μέσα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, αφού το σύνολο των ελληνικών δυνάμεων αμυνόταν στα οχυρά. Το απόγευμα προσήλθαν Γερμανοί κήρυκες για να γνωστοποιήσουν τη συνθηκολόγηση των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού Ρούπελ. Ο διοικητής του, ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, απάντησε αρνητικά. Η παράδοση του οχυρού στους Γερμανούς έγινε στις 10 Απριλίου, όταν επαληθεύτηκε από τους υπερασπιστές του ότι κάθε αντίστασή τους δε θα είχε κανένα απολύτως νόημα. Έξω από το οχυρό παρατάχθηκε γερμανικό τμήμα που απέδωσε τιμές στους στρατιώτες των οχυρών. Οι στρατιώτες των οχυρών συγκεντρώθηκαν στις Σέρρες απ' όπου και απολύθηκαν πηγαίνοντας ο καθένας στον τόπο καταγωγής του.