Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

27.1: Ο κινηματογράφος ΚΡΟΝΙΟΝ μετονομάζεται σε Ντίμτσιο Ντεμπελιάνωφ
Στις 9 Απριλίου του 1941, μετά τη μάχη των Οχυρών, απόσπασμα του γερμανικού στρατού έφτασε στις Σέρρες. Οι Γερμανοί είχαν συμφωνήσει με τους Βουλγάρους να τους παραχωρήσουν τη Μακεδονία (την περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του ποταμού Στρυμόνα) και τη Θράκη. Η παράδοση των περιοχών αυτών στους Βουλγάρους έγινε στις 22-23 Απριλίου του 1941.
Πολλοί από τους κατοίκους των βουλγαροκρατούμενων περιοχών, βλέποντας για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πέφτουν οι περιοχές τους στα χέρια των Βουλγάρων, τις εγκατέλειψαν τρομοκρατημένοι. Οι Βούλγαροι έδειξαν από τις πρώτες ημέρες τις προθέσεις τους. Στο όνομα «του ιστορικού δικαίου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της τάξεως όλων των κατοίκων» κάλεσαν τον ελληνικό πληθυσμό να συμμορφωθεί με τις διατάξεις τους. Αυτές ήταν:
Να χρησιμοποιούν ως επίσημη γλώσσα ...

Όλη η εισαγωγή: Εισαγωγή

b op Τρίτη (βουλγαρική κατοχή): Πρώτη φορά: την περίοδο 1904-13 με τη δράση των ένοπλων Βουλγαρικών ομάδων και στους Βαλκανικούς πολέμους που ακολούθησαν. Δεύτερη φορά: το 1916-18 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου.
Έποικος: Το άτομο που εγκαθίσταται μόνιμα σε περιοχές έξω από τον εθνικό του χώρο, οι οποίες είναι ήδη κατοικημένες από άλλους.
αλλοίωση της σύνθεσης του γηγενούς πληθυσμού: Σκοπός των Βουλγάρων ήταν να δείξουν μετά τον πόλεμο ότι τα εδάφη μας ήταν βουλγαρικά και πως σε αυτά οι Βούλγαροι αποτελούσαν την πλειονότητα.
lamp27 Απριλίου 1941 Οι Γερμανοί εισέρχονται στην Αθήνα..
25 Νοεμβρίου 1942 Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (ποταμός του νομού Φθιώτιδας) από Έλληνες αντιστασιακούς.
12 Οκτωβρίου 1944 Αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα.
27.2: Διαταγή του διοικητή του στρατού Κατοχής
Διαταγές, διαταγές, διαταγές....
ist pΔιαταγή του διοικητή του στρατού Κατοχής, Μαντσούκωφ, αναφέρει πώς από την 5η Μαΐου 1941 εγκαθίσταται η βουλγαρική και πολιτική κατοχή στις περιοχές που έχουν συμφωνήσει με τους Γερμανούς. «Επ' ονόματι του ιστορικού δικαίου της ελευθερίας και ...»

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

27.4 27.4 Ηρακλής Σερρών
Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στη διάρκεια της Κατοχής...
«Στη διάρκεια της τετράχρονης Βουλγάρικης κατοχής κάποιοι Σερραίοι ποδοσφαιρόφιλοι βρήκαν το κουράγιο και το σθένος να συγκροτήσουν όχι μία αλλά τρεις ελληνικές ομάδες ποδοσφαιρικές, που είχαν βέβαια ονόματα βουλγάρικα αλλά σύνθεση και προπάντων φρόνημα ελληνικό. Οι τρεις αυτές ομάδες ήταν:...

Περισσότερα: Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας

27.9 Κινηματογράφος ΚΡΟΝΙΟ
Οι Βούλγαροι υποχρέωναν τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μόνο τη Βουλγαρική γλώσσα. Ιδρύθηκαν τα πρώτα βουλγάρικα σχολεία, ενώ οι δρόμοι της πρωτεύουσας και των κωμοπόλεων του νομού να απόκτησαν βουλγάρικες ονομασίες. Η οδός Ερμού στην πόλη των Σερρών μετονομάστηκε σε οδό Μουσσολίνι η οδός Μεραρχίας σε οδό Βόριδος Α', η Πλ. Ελευθερίας σε πλατεία Συμεών Τερνόφσκι. Στις εκκλησίες προστίθενται στις εικόνες η κατάληξη «εφ» ή «ωφ» δίπλα στα ονόματα των αγίων. Η Εθνική τράπεζα μετονομάζεται σε...

Περισσότερα: Όλα αλλάζουν...

Ένα διήγημα για την εποχή εκείνη.
«Κατοχή. Αύγουστος 1943. ζέστη πολλή. Έξω η πέτρα ψήνει το ψωμί...
...ένα χτύπημα ακούστηκε στην πόρτα. Κι ήταν το χτύπημα άγριο και δυνατό. Ώρα αχαμνή, είπε η νινέ και σταυροκοπήθηκε. Όλοι στο πόδι. Ποιος να 'ναι; Τι άραγε να θέλουν;
Θέλει ο κμέτς, ο Βούλγαρος πρόεδρος, θέλουνε, λέει, τον πατέρα στο κοινοτικό γραφείο. Σάλος στο σπίτι. Λίγο δεν είναι ν'ακούς αχ, βαχ από δεκατρία στόματα. Πήγανε τον πατέρα στο άψε σβήσε, χωρίς να πλυθεί, χωρίς να ντυθεί.
-Θεοφανώ, φέρε μου το σακάκι, είπε στη μάνα, και ξεκίνησε. Να πάει πού; Ένας θεός το ξέρει.
-Το σιαμί μου, με φωνάζει η μάνα, θα πάω κι εγώ μαζί του.
Τη μαύρη μαντήλα ζήτησε η μάνα να φορέσει, να  ...

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

«Δύο φορές με πήρανε στη βουλγάρικη τη μουσική: στα 1942 και στα 1943. Εκεί είχα όλο τον χρόνο να διαβάσω γιατί φτιάχναμε από έξι μέχρι εφτά μήνες. Με το ζόρι μας έπαιρναν σαν τα τάγματα εργασίας. Ντουρντουβάκια που λέμε… Είχαμε και από το Σιδηρόκαστρο δυο παιδιά και από το Ροδολίβος… Σέρβους είχαμε…ανακατωμένοι μουσικοί ήμασταν…παίζαμε για λόγους ψυχαγωγίας σε παρελάσεις…βέβαια δεν μας πλήρωναν αλλά μας έδιναν να φάμε…Η έδρα μας ήταν το σημερινό Σαντάνσκι στον δρόμο για τη Σόφια…»
Απόσπασμα από συνέντευξη του οργανοπαίχτη Μήτσου Χίντζου, ζουρνατζή από την Ηράκλεια, στο: Τζανακάρης, Β., (1987), Γιατί - Ανθολόγιον, Σέρρες, σελ. 135)

Περισσότερα με Καραγκιόζη στην... κατοχή... ιστορικές πηγές...

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020