Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου
book29Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το Μελένικο παραχωρείται στη Βουλγαρία και η Μητρόπολη Μελενίκου περιορίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Σιδηροκάστρου ενώ λίγα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1922, καταργείται ο τιμητικός τίτλος «Μητρόπολη Μελενίκου» και καθιερώνεται το σημερινό της όνομα, Ιερά Μητρόπολις Σιδηροκάστρου.
Μετά την απελευθέρωση των Σερρών (29 Ιουνίου 1913), με την Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928, οι μητροπόλεις του νομού υπάγονται διοικητικά στην αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδας. Σήμερα ο νομός Σερρών έχει τρεις Μητροπόλεις (Σερρών και Νιγρίτης, Σιδηροκάστρου, Ζιχνών και Νευροκοπίου).
Η προσφορά της Εκκλησίας των Σερρών στην Παιδεία και τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας είναι μεγάλη, ενώ πέντε Μητροπολίτες Σερρών ανήλθαν στον Θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Ο Σερρών Μανασσής, Ο Σερρών Χρύσανθος, Ο Σερρών Άνθιμος Γ΄, Ο Σερρών Γρηγόριος Φουρτουνιάδης, Ο Σερρών Γρηγόριος Γ΄ ο Ζερβουδάκης, ενώ ο Σερρών Ιάκωβος, εκλέχθηκε Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής). Οι Μητροπολίτες Σερρών εξασφάλισαν στο ποίμνιό τους πολλά προνόμια και απέτρεψαν πολλές φορές αρπαγές και επιδρομές βαρβάρων. Η δε Παιδεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν σχεδόν αποκλειστικά έργο της εκκλησίας. 

Όλη η εισαγωγή: Εισαγωγή

Κάτω από μια μικρή, φουντωτή, ως σχήμα ομβρέλλας, ιτιά, συναντώ τον Δεσπότην Σερρών με έναν παπά ακόλουθόν του και ολίγους οπλοφόρους. Επανήρχετο την στιγμήν εκείνην από την ερειπωμένην Νιγρίταν... .Συνωμίλει από ώρας με τον ταγματάρχην του πεζικού κ. Κονταράτον, τον οποίον προσεπάθει να πείση όπως προελάση αμέσως προς τας Σέρρας, αλλ' αι παρακλήσεις του εθραύοντο εις μίν ξηράν, ήρεμον απάντησιν του κ. ταγματάρχου: «Δεν έχω διαταγάς!»
-Μα πώς, ερωτά ο Δεσπότης, αφού ήλθεν η διαταγή της προελάσεως, βραδύνη να δοθή η διαταγή της εκκινήσεως;
-Αυτό, δεν αφορά εμένα, επαναλαμβάνει ο κ. Κοναράτος. Μόλις λάβω διαταγάς να είσθε βέβαιος πως θα σπεύσω να ...

Περισσότερα: ... δεν έχω διαταγάς!...

Ο Βασίλειος (Μαγκριώτης, ο Απαμείας) έγινε Δεσπότης Σιδηροκάστρου το 1930. Ήταν κάτοχος τεσσάρων γλωσσών και σηματοδότησε με τη δράση του την ιστορία της πόλης στα χρόνια ιδίως του Μεσοπολέμου προικοδοτώντας άπορα κορίτσια, σπουδάζοντας άπορους φοιτητές, πρωτοστατώντας στην ανέγερση του Οικοτροφείου Αρρένων από το Εθνικό Ίδρυμα και βοηθώντας στην ανέγερση του πρώτου δημοτικού σχολείου. Χαρακτηριστικό της όλης του φιλανθρωπικής δράσης ήταν και η από μέρους του διάθεση μιας ιδιόκτητης οικοδομής στη Θεσσαλονίκη για πλήρη εκμετάλλευση από το Γηροκομείο Σερρών.

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 11 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020