Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

21.1: Οι Σέρρες κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου
Tο διάστημα του Μεσοπολέμου (1920-1940) βρήκε τη Μακεδονία και τις Σέρρες να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές του Α' Παγκοσμίου πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η ζωή στην πραγματικότητα ξεκίνησε απ' την αρχή στην περιοχή κυρίως λόγω των λεηλασιών και των καταστροφών των περιόδων της βουλγαρικής κατοχής (1912-13 και 1916-18).
Η καθημερινή ζωή των Σερραίων διέφερε ανάλογα με την περιοχή, το οικονομικό υπόβαθρο και την πολιτισμική καταγωγή. Σε πολλά χωριά οι κάτοικοι, ακόμη και τα παιδιά, ξενυχτούσαν στα χωράφια συλλέγοντας βαμβάκι και καπνό, τα πιο βασικά γεωργικά προϊόντα των Σερρών. Την ίδια μάλιστα περίοδο που οι πρόσφυγες έδιναν τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης, κάποιοι Σερραίοι παραθέριζαν στον Λαϊλιά.
Βασική διασκέδαση των αστών υπήρξε ο κινηματογράφος, αλλά κι ο «Καραγκιόζης», που τον παρακολουθούσαν μικροί και μεγάλοι. Στα λιγοστά ζαχαροπλαστεία τα συνηθισμένα εδέσματα ήταν παγωτό, σινάλκο, λεμονάδα, γκαζόζα, κ.λ.π. Στα σπίτια συνήθιζαν να κερνάνε λουκούμι κι αργότερα ακανέ, καραμέλες και στραγάλια.
Οι άνδρες, ...

Όλη η εισαγωγή: Εισαγωγή

b op Σινάλκο: ποτό της εποχής
οντάς (τουρκ. λέξη): δωμάτιο, ιδίως το επίσημο
Συντεχνία: Επαγγελματική οργάνωση κλειστή και αυτοδιοικούμενη, που αναπτύχθηκε στη Δυτική Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα.
Τσιφλίκι: Μεγάλη αγροτική περιοχή ή και ολόκληρο χωριό που ανήκε σε ιδιώτη στην Τουρκοκρατία και όπου δούλευαν υποχρεωτικά οι κολίγοι (φτωχοί αγρότες).

lamp 1920 Συνθήκη των Σεβρών (Υπογράφηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Ελλάδα πήρε την Α. Θράκη, την Ίμβρο, την Τένεδο και περιοχή της Σμύρνης).
 1922 Μικρασιατική καταστροφή
 1923 Συνθήκη της Λωζάνης (Υπογράφηκε ανάμεσα στις χώρες που πολέμησαν στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία και κατήργησε τη συνθήκη των Σεβρών θέτοντας τα όρια της σημερινής Τουρκίας. Προέβλεπε ...

Περισσότερα: Την ίδια Περίοδο στην Ελλάδα και τον κόσμο...

Στις Σέρρες, από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμα, εκτός της εβδομαδιαίας αγοράς, το γνωστό έως και σήμερα παζάρι της Τρίτης, γινότανε κάθε χρόνο τον Οκτώβρη, μια δεκαπενθήμερη εμποροπανήγυρη, που ήταν από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια. Αργότερα μεγάλες εμποροπανηγύρεις γινότανε στην Τζουμαγιά (Ηράκλεια) τον Αύγουστο και στην Πρόσνικ (Σκοτούσσα) τον Σεπτέμβριο. Ξακουστό υπήρξε και το παζάρι της Τζουμαγιάς (Ηράκλεια), που γινόταν κάθε Παρασκευή, με τρόπο τελετουργικό, καθώς ήχοι ζουρνάδων και βολιών συνόδευαν τους παζαρτζήδες, όταν ξεφόρτωναν τα εμπορεύματά τους.

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Η Μεραρχίας, η πιο κεντρική οδός των Σερρών, το 1925 είναι ακόμα χωματόδρομος. Μετά από κάθε βροχή οι λάσπες στο δρόμο  δυσκολεύουν όχι μόνο τους πεζούς αλλά και το παϊτόνι (= άμαξα που τη σέρνει άλογο).

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

 Την 1η Μαρτίου 1935 εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα των φιλοβενιζελικών δυνάμεων για την κατάλυση της κυβέρνησης Τσαλδάρη. Το κίνημα πήρε δραματικές διαστάσεις στις Σέρρες, όπου επήλθε και το τέλος του. Ο κυβερνητικός στρατός κατέστειλε την εξέγερση μετά από ένα δεκαήμερο εμφύλιας σύρραξης, που συγκλόνισε την...

Περισσότερα: Δραστηριότητα

«Ο εισερχόμενος εις την πόλιν των Σερρών βλέπει να ανεγείρονται πανταχού και ανά εν βήμα μικρά ή μεγάλα κτίρια και διάφορα καταστήματα. Πανταχόθεν ακούγεται ο χαρακτηριστικός κρότος των εργαλείων των εργατών, ξυλουργών, κτιστών και λοιπών άλλων, οι οποίοι εργάζονται με πείσμα εξαίρετον διά να παρουσιάσουν...»

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

«Παιχνίδια της εποχής του Μεσοπολέμου»
Παιχνίδια αγοριών στις αλάνες: τσιλίκ-τσουμάκ, μονά-ζυγά, τριάδα, πεντάρα ή εξάρα, πετά-πετά ο γάιδαρος, πάρτα όλα, μακριά γαϊδάρα, κ.λ.π. Παιχνίδια κοριτσιών: κούκλες, βελονάκι και τσιγγελάκι για πλέξιμο, κέντημα, αργαλειός, παιχνίδια ρόλων π.χ. τις κουμπάρες, επισκέψεις, το γιατρό, κ.λ.π.  Αυτοδημιούργητα παιχνίδια: το καλάμι-άλογο, ένας συρμάτινος κύκλος-το τιμόνι αυτοκινήτου, το καλάμι-φλογέρα,
το σανίδι-πατίνι, κ.λ.π.»

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

«Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο»
19 
 Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Τα κτίρια του υδροηλεκτρικού κοντά στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου όσο και το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο κοντά στο ξενοδοχείο «Φίλιππος Ξενία» υφίστανται έως και σήμερα.

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

«Λαϊκά γλέντια»15 s
Τα γλέντια, πότε με λαϊκά όργανα πότε με τη συνοδεία λατέρνας, δεν έλειπαν ούτε σε εκείνη την περίοδο. Κάθε πόλη και χωριό είχε τον τόπο για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. για την Πρωτομαγιά. Οι Σερραίοι τη γιόρταζαν στην εξοχική τοποθεσία «Μπέη Μπαξές», στη σημερινή οδό ...

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Αδελφότητες και αδελφάτα στις Σέρρες κατά τα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα.
Τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει έντονη η συνεργατική και συνεταιριστική οργάνωση καθώς και αυξημένη συμμετοχή σε συλλογικές κοινωνικές δράσεις. Ο χαρακτήρας της συμμετοχής είναι, κατά βάση, εθελοντικός, τα κίνητρα και οι σκοποί των συμμετεχόντων στις οργανώσεις, στους συλλόγους και στα σωματεία ποικίλλουν. Ενδεικτικά:
Στην οικονομία:
α. Ιδρύονται στην ύπαιθρο και στην πόλη συνεταιρισμοί αγροτικοί, προμηθευτικοί, πωλήσεως, παραγωγής, οι οποίοι υπάγονται στην Ένωση Συνεταιρισμών Σερρών.
β. Οι μισθωτοί εργαζόμενοι στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρηματίες ιδρύουν σωματεία ή συνεταιρισμούς ανά κλάδο και υπάγονται κατά περίπτωση στο Εργατικό Κέντρο ...

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020