«Μάθε κι αυτό...»
Κατά τους περισσότερους ερευνητές, η λίμνη του Αχινού ταυτίζεται με την Κερκινίτιδα λίμνη, η οποία σχηματιζόταν απ' τον Στρυμόνα κι ενισχύονταν με τα νερά κι άλλων ποταμών (Αγγίτης) και χειμάρρων. Βρισκόταν στα ΝΑ της πεδιάδας των Σερρών.
Απλωνόταν πάνω απ' την Αμφίπολη και το βόρειο άκρο της έφτανε στον Ν. Σκοπό. Οι πρώτες αναφορές της λίμνης έρχονται απ' τον Αρριανό το 2ο π.Χ. αιώνα. Το όνομα Κερκινίτις οφείλεται πιθανότατα στη μεγαλοπρεπή ουρά (= κέρκος), που σχημάτιζε ...
Κατά τους περισσότερους ερευνητές, η λίμνη του Αχινού ταυτίζεται με την Κερκινίτιδα λίμνη, η οποία σχηματιζόταν απ' τον Στρυμόνα κι ενισχύονταν με τα νερά κι άλλων ποταμών (Αγγίτης) και χειμάρρων. Βρισκόταν στα ΝΑ της πεδιάδας των Σερρών. Απλωνόταν πάνω απ' την Αμφίπολη και το βόρειο άκρο της έφτανε στον Ν. Σκοπό. Οι πρώτες αναφορές της λίμνης έρχονται απ' τον Αρριανό το 2ο π.Χ. αιώνα. 
Το όνομα Κερκινίτις οφείλεται πιθανότατα στη μεγαλοπρεπή ουρά (= κέρκος),που σχημάτιζε η λίμνη από το ύψος του Μυρκίνου μέχρι τις εκβολές του Στρυμόνα, ενώ στο χωριό Αχινός αποδίδεται η σύγχρονη ονομασία της λίμνης: Αχινού (ή «τ' Αχινού», «Ταχινού», «Τάχινος», «Τάκινος»). Η λίμνη αποξηράθηκε το 1936 και οι αποκαλυφθείσες εκτάσεις διενεμήθηκαν στους κατοίκους των γύρω χωριών.

Χάρτης Κερκίνης
foto22.2 Αρχείο Πολιτιστικού Συλλόγου Πεθελινού.
 
Σε στρατιωτικό χάρτη του 1910, η λίμνη «Ταχινού» φαίνεται ότι περιορίζεται μέχρι τον σημερινό οικισμό Αχινού, όπου και οι εκβολές του Στρυμόνα. Η κοίτη του ποταμού μετατοπίζεται δυτικότερα, περνώντας έξω από το χωριό Φυτόκι (Ανθή), όπου μέχρι και σήμερα υπάρχουν κάποια ίχνη του. Εκτεταμένα έλη και τέλματα καλύπτουν την περιοχή από Αχινό μέχρι Κουμαριά.

 
 
 
quote Ερώτηση
Παρατηρώντας τον χάρτη μπορείτε να τεκμηριώσετε το αρχαίο όνομα της λίμνης (Κερκινίτης);