Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

20.1: Εκτοπισμένοι του 1922ή Βούλγαροι κατασκευάζουν χαρακώματα στην Ακρόπολη Σερρών.
Σεπτέμβριος 1922. Η λήξη του ελληνοτουρκικού πολέμου καταγράφεται στην ιστορία ως Μικρασιατική Καταστροφή. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες κατέκλυσαν την Ελλάδα. Ο νομός Σερρών υποδέχτηκε 70.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Αν. Θράκη. Απ' αυτούς η πόλη των Σερρών απορρόφησε 13.534 άτομα.
Το πρώτο κύμα προσφύγων κατέφθασε στη Μακεδονία, κι ειδικότερα στις Σέρρες, στο τέλος του 1922. Όλοι οι διαθέσιμοι χώροι (σπίτια, αποθήκες, ύπαιθρος) φιλοξενούσαν στην αρχή όπως όπως το τρομαγμένο και δύστυχο ανθρωπομάνι. Όλη η χώρα μετατράπηκε σ' ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων. Τη φροντίδα όλου αυτού του δυστυχισμένου πλήθους ανέλαβε η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων.
Πολλοί πρόσφυγες επέλεξαν την ύπαιθρο για να εγκατασταθούν. Έτσι, ζήτησαν καταφύγιο σε χωριά του σερραϊκού κάμπου (Βυρώνεια, Παλαιοκώμη, Γάζωρος, κ.λ.π.) ή έχτισαν απ' την αρχή τα δικά τους χωριά (Ν. Σκοπός, Μαυρόλοφος, Ν. Μπάφρα, κ.λ.π.). Άλλοι επέλεξαν την πόλη. Η εγκατάστασή τους υλοποιήθηκε με πολλούς τρόπους: α) με τη βοήθεια του Κράτους, μέσω της ανοικοδόμησης κατοικιών από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων και την Πρόνοια, β) μέσω της ομαδικής παραχώρησης οικοπέδων ...

Όλη η εισαγωγή: Εισαγωγή

b op Πρόσφυγας: Αυτός που αναγκάζεται ή εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του ή τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
Οικοδομικός συνεταιρισμός: Ένωση προσώπων η οποία έχει ως σκοπό τη συνεργασία των μελών της για την οικοδόμηση οικιών και άλλων κτισμάτων.
Σηροτροφία: Η εκτροφή μεταξοσκώληκων για την παραγωγή μεταξιού.
Γενοκτονία: Έγκλημα που διαπράττεται με σκοπό τη συστηματική εξόντωση μιας ομάδας ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο έθνος, στην ίδια φυλή ή στην ίδια θρησκεία.
lamp1922 Ιδρύεται η Ε.Σ.Σ.Δ. (Δημιουργήθηκε από τους νικητές της επανάστασης
του 1917 που προσπάθησαν να συμπεριλάβουν στο νέο κράτος όλες τις περιοχές της παλιάς ρωσικής αυτοκρατορίας).
1922 Η Τουρκία ανακηρύσσεται σε Δημοκρατία από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
1928 Ο Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
Αστικοί προσφυγικοί Συνοικισμοί στα Σέρρας του Μεσοπολέμου
2 s  1 .Συνοικισμός Στ. Γονατά (Πυροβολικού) - 2. Αστικός Συνοικισμός Στρατώνων Ιππικού - 3. Συνοικ. Αγίων Αναργύρων - 4. Συ-νοικ. Μπαϊρ Μαχαλά (Καλλιθέας) - 5. Αστικοσηροτροφικός Συνοικισμός ...

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

H Μεικτή Επιτροπή,
που συστήθηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας περί της ανταλλαγής των πληθυσμών, ζητούσε στοιχεία από τους πρόσφυγες προκειμένου να διευθετήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.»

Δείτε περισσότερα... ιστορικές πηγές...

«Οι κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού Καλκάνη παρακαλούν δι' ημών το δημοτικό συμβούλιον όπως εις ορισμένας οδούς του τμήματος τούτου δοθούν ονομασίαι σχέσιν έχουσαι προς τον προσφυγικόν κόσμον»στοιχεία
Απόσπασμα αρθρογραφίας εφ. «Πρόοδος», φύλ. 25/15-12-1929.

Δείτε περισσότερα... ιστορικές πηγές...

Η Σύμβαση του Ο.Η.Ε για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της «γενοκτονίας», στο άρθρο 2 αναφέρει:

«Εις την παρούσαν Σύμβασιν, ως γενοκτονία νοείται οιαδήποτε εκ των κατωτέρω πράξεων, ενεργουμένη με την πρόθεσιν ολικής ή μερικής καταστροφής ομάδος εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής:
- Φόνος μελών της ομάδας
- Σοβαρά βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητας των μελών της ομάδας
- Εκ προθέσεως υποβολή της ομάδος εις συνθήκες δυναμένας να...

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Η προσφυγιά στην τέχνη:
Την προσφυγιά ιστόρησαν σχεδόν όλες οι μορφές τέχνης (τραγούδι, λογοτεχνία, κινηματογράφος, εικαστικά, κ.λ.π.). Στον παρακάτω σύνδεσμο θα ακούσετε το τραγούδι «Η Σμύρνη μάνα καίγεται» (το πιο χαρακτηριστικό ίσως τραγούδι, που αποδίδει τον πόνο και το σπαραγμό της Μικρασιατικής Καταστροφής) απ' τον ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα...

Περισσότερα: Δραστηριότητα

10 s
foto20.10
«Τα πρόσθετα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στα πεδινά,
εκτός των διαδοχικών πλημμυρών του Στρυμόνα μέχρι την έναρξη των παραγωγικών έργων (καταστροφή οικισμών και παραγωγής) ήταν και η μεγάλη εξάπλωση των ασθενειών και της θνησιμότητας. Τα πρώτα χρόνια (1923-1924) η θνησιμότητα των προσφύγων από ελονοσία, τυφοειδή και παρατυφοειδή πυρετό, δυσεντερία, φυματίωση και πνευμονία είχε φθάσει  ...

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Η κατάσταση όπως αποτυπώνεται στις ανταποκρίσεις της εποχής είναι κακή: «Οι δυστυχείς Καυκάσιοι λιμοκτονούν και πάλιν, παρά τας διαφόρους διαβεβαιώσεις, ότι ελήφθη πάσα φροντίς να μη μένωσι νηστικοί, ότι θα γίνουν πρατήρια, ότι τέλος δεν θ' αποθάνουν από την πείναν και το κρύο... Μετά φρίκηςμανθάνομενότι αποθνήσκουν44 καθ' εκάστην.... Εμάθομεν ακόμη ότι τα δήθεν Νοσοκομεία των προσφύγων είναι σε αθλία κατάστασιν, υπάρχουν μόνον δύο ιατροί, οι οποίοι μόλις προφταίνουν να πιστοποιούν τους θανάτους, Δεν θέλομεν να είπωμεν περισσότερα, νομίζομεν όμως ότι αν τους παραδίδομεν εις τον Μουσταφά Κεμάλ, θα τους μεταχειρίζετο ίσως καλύτερον...»

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 131 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020