Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

17.Β.1 Οικογένεια Σημαντόφ, Σέρρες 1918.

Στα κεντρικά του νομού, μετά τη νικηφόρα μάχη του Λαχανά, οι ελληνικές δυνάμεις προχώρησαν προς τον κάμπο των Σερρών. Οι Βούλγαροι βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους, αποχώρησαν από τη Νιγρίτα στις 20 Ιουνίου 1913 παραδίδοντάς την στις φλόγες. Στις 27 Ιουνίου 1913 οι Έλληνες στρατιώτες απελευθέρωσαν το Σιδηρόκαστρο, στις 29 Ιουνίου τις Σέρρες αντικρίζοντας παντού στάχτες και ερείπια και στις 1 Ιουλίου την Αλιστράτη. Στη συνέχεια ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε και το υπόλοιπο τμήμα της περιοχής των Σερρών φτάνοντας μέχρι την Καβάλα και τη Δράμα τον Αύγουστο του 1913.
Μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου ο νομός Σερρών μέχρι και την Καβάλα απελευθερώθηκε. Αυτές οι εδαφικές ανακατατάξεις είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές μετακινήσεις πληθυσμών. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής αποχώρησαν, ενώ ελληνικοί πληθυσμοί από το Μελένικο* και το Πετρίτσι** μετακινήθηκαν προς τις ελληνικές περιοχές τον Αύγουστο του 1913.

Όλη η εισαγωγή: Εισαγωγή

b op *Μελένικο: Σημαντική ελληνική πόλη της τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας που μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου επιδικάστηκε στη Βουλγαρία.
**Πετρίτσι:
Πόλη της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας που βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι Έλληνες κάτοικοί του
αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν το 1913 δημιουργώντας το σημερινό χωριό Νέο Πετρίτσι που βρίσκεται στις νότιες παρυφές του όρους Μπέ-λες και βόρεια της λίμνης Κερκίνης.

 

lamp1911

Ο Βενιζέλος γίνεται πρωθυπουργός.
1912 Ο Αμουνδσεν φτάνει στον Νότιο Πόλο.
1913 Δολοφονείται ο βασιλιάς Γεώργιος Α'. Νέος βασιλιάς στέφεται ο γιος του Κωνσταντίνος Β'.

Περισσότερα: Την ίδια Περίοδο στην Ελλάδα και τον κόσμο...

Η πυρπόληση των Σερρών από τους Βουλγάρους
Θα ήτο έξω πάσης πραγματικότητος, εάν επιχείρει να δώση κανείς πλήρη την εικόνα της συντελεσθείσης καταστροφής εις ανθρώπινα θύματα και εις υλικάς ζημίας. Διότι εκτός των ήδη μνημονευθέντων ως σφαγιασθέντων και δολοφονηθέντων, πλήθος γυναικών και παίδων εφονεύθησαν αγρίως.......................
Και έτακτοποιήθησαν μεν αμέσως 
..........

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Μελένικο.....
Πάνω στην αναμπομπούλα του μεγάλου ξεσηκωμού, αρκετοί χάθηκαν. Κι ο πατέρας σου χάθηκε.
Το βράδυ της ημέρας που υπογράφηκε η Συνθήκη* ήρθε στο σπίτι αργά. Βαρύς, ασήκωτος, δεν του 'παιρνες κουβέντα. «Μας έδωσαν στους Βούλγαρους», είπε μετά από ώρα. «Φεύγουμε όλοι τις επόμενες μέρες. Κατεβαίνουμε στην Ελλάδα». Σου έκανε εντύπωση πόσο τόνισε το «όλοι» και το «Ελλάδα». 
..........

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Βουλγαράκος.....
Κουραμπιέδες έλεγαν του φυγόστρατους και ιδίως τους φυγοπόλεμους στρατιώτες που παρέμεναν με διάφορες προφάσεις στα σπίτια τους. Ιδού και ένα ακόμη τραγούδι των Πολεμικών Παναθηναίων του 1913 που βγήκε μετά την ήττα των Βουλγάρων στο Παγγαίο. Έχει τίτλο ο «Βουλγαράκος«. Ένας άγριος κομιτατζής Βούλγαρος εμφανίζεται ως μαθητής - μπεμπές, με τη δασκάλα του και τραγουδά, στον ήχο ενός ..........

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Η Νιγρίτα στους βαλκανικούς πολέμους

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου 1913 οι Βούλγαροι εντείνουν τις προσπάθειες τους για να καταλάβουν τη Νιγρίτα κι όλη την περιοχή της. Νέος λόχος βουλγάρικου στρατού καταφθάνει στη Νιγρίτα και ένα τάγμα πορεύεται προς την Κουμάριανη περνώντας τη γέφυρα.
Στο Δημητρίτσι βρίσκεται μια διμοιρία ελληνικού στρατού. Έχει εντολή από το ελληνικό Στρατηγείο να μην ...

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020