Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

4.1: Ερείπια της Αμφίπολης

Μετά τους Περσικούς πολέμους, οι Μακεδόνες της Πέλλας αλλά και οι Αθηναίοι, επιχείρησαν να καταλάβουν και να αποικίσουν την κοιλάδα του Στρυμόνα, όπου κατοικούσαν οι Σιροπαίονες και οι Οδόμαντες. Οι Μακεδόνες επιχείρησαν να αποικίσουν τα ενδότερα, ενώ οι Αθηναίοι τα Θρακομακεδονικά παράλια.
Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από Αθηναίους την εποχή του Περικλή, το 437 π.Χ. στις εκβολές του Στρυμόνα, στη θέση πόλης που παλαιότερα ονομαζόταν «Εννέα Οδοί», ή πολύ κοντά σε αυτήν. Τους Αθηναίους ενδιέφερε ο χρυσός, τα πυκνά δάση του Παγγαίου και ο άργυρος. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη η πόλη ονομάστηκε έτσι επειδή ο ποταμός Στρυμόνας έρεε γύρω της περιβάλλοντάς την. Η θέση τής πρόσφερε δύο όψεις. Η μία προς το εσωτερικό, τον Στρυμόνα με τη λίμνη του Αχινού και την αρχαία Τράγιλο και η άλλη προς...

Όλη η εισαγωγή: Εισαγωγή

b opΕνδότερα: Η ενδοχώρα, το εσωτερικό μιας περιοχής.
Τράγιλος: Η Αρχαία Τράγιλος ήταν μία επαρχιακή πόλη στην περιοχή του Στρυμόνα, κοντά στην Αμφίπολη.
Σκαπτή ύλη: Αρχαία μεταλλεία που βρίσκονταν πιθανότατα κοντά στη σημερινή Καβάλα.
Πελοποννησιακός Πόλεμος: Ο πόλεμος ανάμεσα στην Αθηναϊκή και την Πελοποννησιακή Συμμαχία (431 π.Χ έως το 404 π.Χ.) που έληξε με την ολοκληρωτική ήττα των Αθηναίων.
Ειρήνη του Νικία: Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αθηναϊκής και Πελοποννησιακής συμμαχίας που συμφωνήθηκε να κρατήσει 50 χρόνια αλλά παραβιάστηκε 6 χρόνια μετά με αφορμή τη σικελική εκστρατεία
lamp  460 π.Χ. Γέννηση του Ιπποκράτη (αναφέρεται ως πατέρας της σύγχρονης ιατρικής).
427 π.Χ. Γέννηση του Πλάτωνα (αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη).
415-413 π.Χ. Η Σικελική Εκστρατεία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αλκιβιάδη με πρόφαση τη βοήθεια προς τους Εγεσταίους, φίλους της Αθήνας, και κατέληξε σε καταστροφή για τους Αθηναίους.
Οι Αθηναίοι είχαν αρχίσει να ενδιαφέρονται για την ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Στρυμόνα ήδη από το 466 π.Χ. Η πρώτη εκστρατεία για την κατάληψή της θα αποτύχει. Πελταστές θα συντρίψουν στη Δράβησκο τους Αθηναίους αποίκους της πόλης των Εννέα Οδών, οι οποίοι προχωρούσαν στη θρακική ενδοχώρα με σκοπό την κατάληψη των προσοδοφόρων χρυσωρυχείων της.
Ο Θουκυδίδης αναφέρει στο 5ο βιβλίο του ότι κατά τη μάχη της Αμφίπολης, το 422 π.Χ., ο Κλέωνας θα δεχτεί θανάσιμο χτύπημα από Μυρκίνιο πελταστή.
(....αλλά Μυρκίνιος πελταστής τον επρόφθασε και τον εφόνευσε....) κεφ. 10.

Δραστηριότητα......ιστορικές πηγές..

Η αρχαία Άργιλος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά των εκβολών του Στρυμόνα, σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την αρχαία Αμφίπολη. Ιδρύθηκε στα 655 πΧ από Ανδρείους, σε περίοπτη θέση ώστε να έχει τον οπτικό έλεγχο όλου του Στρυμονικού κόλπου και ορατότητα από τη Θάσο μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής.
Οι κάτοικοι της Αργίλου είχαν για πολλά χρόνια το μονοπώλιο του ελέγχου της κοιλάδας του Στρυμόνα που ήταν πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, σε ξυλεία και σε μεταλλεύματα. Η Αθήνα μόλις στα 437 πΧ κατόρθωσε να εισχωρήσει στην περιοχή ιδρύοντας την Αμφίπολη.
Κατά ....

Περισσότερα.....ιστορικές πηγές..

Τις συγκρούσεις και τις μάχες στην περιοχή της Αμφίπολης, μας τις δίνει ο Θουκυδίδης με ξεχωριστό τρόπο. Το διάστημα εκείνο ήταν στρατηγός και διατάχτηκε να εγκαταλείψει τη Θάσο και να σπεύσει να σώσει την Αμφίπολη. Αργοπόρησε και αυτό είχε ως συνέπεια να κατηγορηθεί για συνεργασία με τους αντίπαλους και να τιμωρηθεί ερήμην από τους συμπατριώτες του σε εικοσαετή εξορία στην Σκαπτή Ύλη της Θράκης όπου συνέγραψε το πολύτιμο για όλους έργο του «Ιστορία». Πρόκειται για μία αναλυτική σύγχρονη περιγραφή του πολέμου μέχρι τον χειμώνα του έτους 411 π.Χ. ...

Περισσότερα: Δραστηριότητα 1

Σύμφωνα πάλι με τον Θουκυδίδη, στον Πελοποννησιακό πόλεμο το 422 π.Χ, όταν μεταφέρθηκε το μέτωπο των Σπαρτιατών και των Αθηναίων στην Αμφίπολη, «ο στρατηγός των Αθηναίων Κλέων, έστειλε πρέσβεις προς τον βασιλιά των Μακεδόνων Περδίκκαν, και άλλους εις την Θράκη προς τον βασιλέα των Οδομάντων Πολ-λήν, δια να φέρουν όσους ημπορούσαν περισσοτέρους μισθοφόρους Θράκας, ενώ ο ίδιος εν τω μεταξύ επερίμενεν αναπαυόμενος εις την Ηιώνα». ...

Περισσότερα: Δραστηριότητα 2

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 22 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020