5

foto 5.3: Φρυκτωρία (βλέπε παράρτημα)
ανακτήθηκε από http://www.ote.gr στις 30/6/2012

 Στο χωριό των Σερρών Σκοπιά, στις πλαγιές του Μενοικίου όρους, υπάρχουν απομεινάρια αρχαίας μακεδονικής φρυκτωρίας, στο ύψωμα «Μέγας Αλέξανδρος».
Η φρυκτωρία ήταν μέθοδος επικοινωνίας εξ αποστάσεως. Το μήνυμα διαβιβαζόταν με τη βοήθεια αναμμένων δαυλών. Για να είναι εφικτή η μετάδοση μιας πληροφορίας σε πολύ μεγάλη απόσταση, είχε δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη αλυσίδα παρατηρητηρίων, μέσω των οποίων η είδηση μετά από διαδοχικές αναμεταδόσεις έφθανε στον τελικό της προορισμό. Η απόσταση αλλά και η ταχύτητα που μπορούσε να διαβιβαστεί ένα μήνυμα ήταν δυνατόν να είναι απίστευτα μεγάλη. Μαρτυρίες γι αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας, καθώς και συγκεκριμένες πληροφορίες για τους κώδικες που χρησιμοποιούσαν οι φρυκτωροί, βρίσκουμε στα έργα του Αισχύλου, του Θουκυδίδη, του Πολύβιου κ.ά. Σύμφωνα με τον Αισχύλο (Αισχύλου Αγαμέμνων, στίχοι 263-304), όταν το 1184 π. Χ. καταλαμβάνεται η Τροία, ο βασιλιάς των Μυκηνών Αγαμέμνων πληροφορεί τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα με ένα δίκτυο από φρυκτωρίες.

(Πηγή: εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)

φρυκτωρία: Σύνθετη λέξη που αποτελείται από τη λέξη φρυκτός που σημαίνει πυρσός και ώρα που σημαίνει φροντίδα.
φρυκτωροί: Οι χειριστές των αναμμένων δαυλών. 

quote  Ερωτήσεις-Συζήτηση

1. Ποιες θέσεις νομίζετε επέλεγαν οι αρχαίοι για τις φρυκτωρίες;
2. Πότε νομίζετε ότι η ταχύτητα μετάδοσης ενός μηνύματος ήταν η μέγιστη;
3. Πώς μπορούσε ο εχθρός να διαστρεβλώσει ένα μήνυμα από τις φρυκτωρίες;
4. Μπορείτε να εντοπίσετε στον χάρτη το δίκτυο από φωτιές με το οποίο ο Αγαμέμνονας πληροφόρησε την Κλυταιμνήστρα ότι έπεσε η Τροία; (Τροία - Ίδη -  

Έρμαιο Λήμνου - Άθως Αγίου Όρους - Μάκιστο Εύβοιας - Μεσσάπιο της Βοιωτίας - Κιθαιρώνας - Αιγίπλαγκτο - Αραχναίο - Παλάτι των Μυκηνών,  βλέπε χάρτη Ελλάδος).
5. Ξέρετε άλλους λαούς που χρησιμοποιούσαν παρόμοιους τρόπους επικοινωνίας;

ι