ist p Στα χρόνια του Αυγούστου επισκευάστηκε το Γυμνάσιο της Αμφίπολης (σύνολο κτιρίων για άθληση και εκμάθηση γραμμάτων) και κωδικοποιήθηκε ο νέος Εφηβαρχικός νόμος. Με αυτόν τον νόμο καθορίστηκαν τακαθήκοντα και οι εξουσίες του Εφήβαρχου (δημόσιου άρχοντα υπεύθυνου για την εκπαίδευση των εφήβων) και οι κανόνες επίδοσης των εφήβων 16-18 ετών. Διευθυντής του Γυμνασίου ήταν ο Γυμνασίαρχος ενώ ο παιδονόμος ήταν υπεύθυνος για την πειθαρχία παιδιών και εφήβων.
Την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων αναλάμβαναν επίσης οι γραμματιστές και οι κιθαριστές.Ο νόμος χαράχτηκε σε μαρμάρινη στήλη το 23 π.Χ. και στήθηκε στο Γυμνάσιο της Αμφίπολης.

 

 

Υπουργείο Πολιτισμού, Πρόγραμμα Μελίνα, Η εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα, Το Γυμνάσιο της Αμφίπολης,
Μαλαμίδου Δήμητρα

 

quote  Ερώτηση

Σκέψου μερικούς κανόνες τους οποίους θα έγραφε η στήλη με τον Εφηβαρχικό νόμο. ποιοι κανόνες ισχύουν σήμερα για τη συμπεριφορά των εφήβων μαθητών σε ένα σημερινό Γυμνάσιο; Μπορείς να βρεις αντίστοιχα σημερινά ονόματα για τα υπογραμμισμένα πρόσωπα;

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

foto 7.5: Αρχαιολογικό

Μουσείο Αμφίπολης.

Η επιγραφή αρχίζει με το όνομα του Εφήβαρχου, ΑΔΑΙΟΣ ΕΥΗΜΕΡΟΥ, ο οπο ίος φρόντισε για την καταγραφ ή του νόμου. Τα αντικείμενα που εικονίζονται στην κορυφή της στήλης αναφέρονται στα αθλήματα του Γυμνασίου και στα έπαθλα των αγώνων: αμφορέας με το λάδι, στεφάνι ελιάς, κλαδί φοίνικα, στλεγγίδα* και δίσκος ή σφαίρα.

 

*στλεγγίδα: αντικείμενο που το χρησιμοποιούσαν για να ξύνουν το δέρμα και να αφαιρούν τη σκόνη, τον ιδρώτα και το λάδι από το σώμα