Κανονισμός λειτουργίας για την Κοινότητα ορθοδόξων των Σερρών (το «Κοινόν» των Σερρών), 1895

 «... Στην Ελληνική Κοινότητα Σερρών ανήκαν όλοι οι Ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης και των περιχώρων, που χρησιμοποιούσαν στα εκπαιδευτήρια και στους ναούς την ελληνική γλώσσα. Προϊσταμένη αρχή ήταν η Γενική Συνέλευση. Μέλη της ήταν:

α) αντιπρόσωποι των ενοριών

β) αντιπρόσωποι των συντεχνιών εκείνων που εισέφεραν υπέρ των κοινοτικών καταστημάτων, και

γ) όσοι εισέφεραν πέντε λίρες.

Οι αντιπρόσωποι αυτοί εξελέγοντο από εκλογικό σώμα, απαρτιζόμενο από το σύνολο των αρρένων, ηλικίας 25 ετών και άνω, από πενταετίας κατοικούντων οικογενειακώς στις Σέρρες και οι οποίοι δεν είχαν κατεδικα-στεί σε ποινή συνεπαγομένη απώλεια των αστικών δικαιωμάτων. Οι εκλέξιμοι έπρεπε να είχαν τα προσόντα του εκλογέα, ηλικία 30 ετών τουλάχιστον και να ήταν υπόχρεοι σε καταβολή κτηματικού φόρου ή φόρου επιτηδεύματος. Εστερούντο του δικαιώματος του εκλογέα και εκλεξίμου οι κληρικοί, οι εργαζόμενοι στην εκκλησία, οι πτωχεύσαντες και οι μισθοδοτούμενοι από την κοινότητα».

 

Παπαστάθης, Χαρ. Κ., (2010), Ο κανονισμός της ελληνικής ορθοδόξου κοινότητος Σερρών (1895), Σερραϊκά Σύμμεικτα, Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., Σέρρες, σελ. 22.

,

 quote Ερώτηση:

Το παραπάνω κείμενο περιγράφει τα χαρακτηριστικά αυτών που είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα όργανα κοινοτικής αυτοδιοίκησης της εποχής ή να εκλέξουν τους κοινοτικούς άρχοντες. Ισχύουν τα ίδια και σήμερα; πώς σχολιάζετε τις προϋποθέσεις (προσέξτε τις φράσεις-λέξεις με τα έντονα γράμματα);