Η τύχη των επαναστατικών κινημάτων στην περιοχή των Σερρών και τα συμβάντα της 8ης Μαίου 1821.

«Στις 8 Μαΐου του 1821, όταν μαθεύτηκε ότι αρχηγός του επαναστατικού κινήματος στη Χαλκιδική ήταν ο Εμμανουήλ Παπ(π)άς, οι Τούρκοι των Σερρών ξεσηκώθηκαν να επιτεθούν στους Έλληνες Σερραίους. Ευτυχώς, ο Μητροπολίτης των Σερρών Χρύσανθος, που ασκούσε μεγάλη επιρροή στις τουρκικές αρχές, κατάφερε με απειλές να αποτρέψει το κακό.
Την ημέρα εκείνη γιορτάζεται η μνήμη του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο οποίος θεωρήθηκε τότε σωτήρας και προστάτης της πόλης των Σερρών. Μετά από 15 χρόνια οι μοναχοί της μονής του Τιμίου Σταυρού έχτισαν τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για να θυμούνται οι Σερραίοι τα γεγονότα της 8ης Μαίου.
 

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Σέρρες14.Β.7:0 ναός του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου(η φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης).

2 .0 Εμμανουήλ Παπ(π)άς είχε έντεκα παιδιά, 8 αγόρια και 3 θυγατέρες.
1. Αθανασάκης- αποκεφαλίστηκε στη Χαλκίδα, 2. Αναστασάκης -αγωνίστηκε στην άμυνα του Μεσσολογγίου, 3. Γιαννάκης- σκοτώθηκε με τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι, 4. Νεραντζή, 5. Νικολάκης -σκοτώθηκε στο Καματερό Αττικής πολεμώντας με αρχηγό τον Καραϊσκάκη, 6. Μιχαήλος, 7. Γιώργης, 8. Ελένη, 9. Αλέξανδρος, 10. Ευφροσύνη, 11. Κωστάκης.

Τζανακάρης, Β. (1991), Εικονογραφημένη Ιστορία των Σερρών, Α' τόμος, Σέρρες

 

quote  Ερώτηση

Τι πληροφορίες αντλούμε για τη ζωή και τις αξίες των παιδιών του Εμμ. Παπ(π)ά;

 Μητροπολίτης Χρύσανθος

 Ο Μητροπολίτης Σερρών, Χρύσανθος, μυημένος από νωρίς στη Φιλική Εταιρία, υπήρξε συνεργάτηςτου Εμμανουήλ Παπ(π)ά, στήριγμα και προστάτης της οικογένειας του μέχρι το τέλος. Με την προσωπικότητα του και τη θαρραλέα στάση του κατάφερε να αποτρέψει την εκτέλεση της συζύγου του Εμμανουήλ Παπ(π)ά και των παιδιών του που ρίχθηκαν στη φυλακή. Εξαγόρασε τη ζωή τους με τα κοσμήματα που η σύζυγος του Παπά του είχε παραδώσει λίγο πριν τη σύλληψη της.

 

 

 

 

foto14.Β.8: Μητροπολίτης Σερρών, Χρύσανθος.

ανακτήθηκε από το ιστολόγιο «De Siris» στις 30/6/2012

 

 Επίγραμμα τάφου Εμμ. Παπά

 «Γιος ιερέως ο γενναίος αυτός Εμμανουήλ εγκατέλειψε τη γενέτειρα του Σέρρας πολέμων κατά των τυράννων για να σώσει την ένδοξη Ελλάδα και αποκτήσει μεγάλη δόξα. Αλλά εκτελών το καθήκον του πέθανε απροσδόκητα. Το σώμα του κράτησε η Ύδρα την δε ψυχή του ο ουρανός»..

 

1821 Δεκεμβρίου 5

 

 

 

foto14.Β.9: Επίγραμμα από τον τάφο του Εμμανουήλ Παπ(π)ά στην'Υδρα..

ανακτήθηκε από το «την ιστοσελίδα, πολιτιστικού συλλόγου Πεντάπολης Σερρών» στις 30/6/2012