Κεντρική Αστική Σχολή Σερρών Αρχείο Β. Τζανακάρη
 

foto13.9: Διδασκαλείο Σερρών, το 2ο από δεξιά.

Αρχείο Β. Τζανακάρη

Σπίτι Μαρούλη, Βαρόσι,
 

foto13.7 :Σπίτι Μαρούλη, Βαρόσι, ο δρόμος (ο λεγόμενος «φαρδύς») οδηγούσε από τον Αγ. Νικόλαο στη γέφυρα των Αγ. Αναργύρων, 1879 Διδασκαλείο Σερρών,

Αρχείο Γ. Καφταντζή

Ο κανονισμός του Ιεροσπουδαστηρίου (1870) αποτελούνταν από 7 άρθρα εκ των οποίων διασώθηκαν μέρος του τρίτου και τα επόμενα τέσσερα. Σύμφωνα με αυτά η φοίτηση άρχιζε τον Σεπτέμβριο και οι μαθητές είχαν «... απολυτήριον του Δημοτικού σχολείου του χωρίου των, ίνα γνωρίζη τουλάχιστον να αναγιγνώσκη ελευθέρως και γράφη».
Επίσης αναφέρεται ρητά, ότι σκοπός είναι η υποχρέωση των μαθητών να ιερωθούν και να υπηρετήσουν ως ιερείς δάσκαλοι στον τόπο καταγωγής τους, καθώς και ότι χρειάζεται η εγγυητική επιστολή των κηδεμόνων των μαθητών ή των κοινοταρχών και η

επικύρωση από τον Μητροπολίτη. Η φοίτηση ήταν 4ετής και η ηλικία των μαθητών 12 - 14 ετών. Καταγωγή των μαθητών οι καζάδες Σερρών, Ζίχνης, Νευροκοπίου και Δεμίρ Ισσάρ (Σιδηρόκαστρο).
Σε λογοδοσία του ο διευθυντής της σχολής Ευσέβιος Σακκελαρίου, αναφέρει χαρακτηριστικά για τους μαθητές του: «..δεν ήσαν τέλειοι ως προς την μόρφωσιν των, αλλά η μόρφωσις των ήτο αληθινή και καλή, καθότι από τους πέντε οι τρείς διορίσθηκαν δάσκαλοι, ο ένας παρέμεινε εις την σχολήν και ο έτερος άγνωστον που ευρίσκεται.»
Στογιόγλου, Γ., (1995), Η Ιερατική Σχολή στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, Επιστημονικό Συμπόσιο Χριστιανική Μακεδονία, Ι.Μ.Τ.Π., Σερρών, Θεσσαλονίκη.

 

Στογιόγλου, Γ., (1995), Η Ιερατική Σχολή στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, Επιστημονικό Συμπόσιο Χριστιανική Μακεδονία, Ι.Μ.Τ.Π., Σερρών, Θεσσαλονίκη..

13.8: Διδασκαλείο Σερρών
 

foto13.8: Διδασκαλείο Σερρών, το 2ο από δεξιά.

Αρχείο Β. Τζανακάρη

 

quote  Ερώτηση

Ποιες πληροφορίες αντλούμε από την πηγή για τις συνθήκες, το σκοπό και το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών της σχολής;