Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

book32

Κατεβάστε όλο το χρονολόγιο

Σύντομο χρονολόγιο της Περιόδου
1383
19 Σεπτεμβρίου, η ευρύτερη περιοχή των Σερρών καθώς και ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία καταλαμβάνονται από τον Μπεηλέρμπεη Τιμουρτάς, που την ίδια χρονιά κυριεύει και τη Σόφια.
1385
Ο κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης Μανουήλ, εντελώς ξαφνικά και εν ονόματι του πατέρα του Ιωάννη Παλαιολόγου, προσπαθεί να ανακαταλάβει τις Σέρρες αλλά η προσπάθειά του καταστέλλεται από τον Βεζύρη Χαϊρεντίν Πασά. Την ίδια χρονιά και ύστερα από την προσπάθεια αυτή του Μανουήλ ο Σουλτάνος Μουράτ ο A' περνάει από τις Σέρρες οδηγώντας τα στρατεύματά του κατά του ηγεμόνα της Σερβίας Λάζαρου. Σε ανάμνηση αυτού του περάσματος ανήγειρε το Εσκί - Τζαμί..
1412 ΟΣυλλαμβάνεται στις Σέρρες και απαγχονίζεται στην «Πλατεία των εκτελέσεων» (Ατ-Παζάρ) ο Τούρκος επαναστάτης και μεταρρυθμιστής Μπεντρεντίν Σιμαβνάογλου.
1571
Οι Ισπανοί, οι Ενετοί και ο Πάπας συμμαχούν κατά των Τούρκων και με αρχηγό του στόλου τον ναύαρχο Ιωάννη τον Αυστριακό καταναυμαχούν και καταστρέφουν στη Ναύπακτο το στόλο των Τούρκων. Την ίδια εποχή ξεσηκώνονται αρκετές ελληνικές πόλεις και ανάμεσά τους και οι Σέρρες. Τα απελευθερωτικά αυτά κινήματα καταπνίγονται από τους Τούρκους.
1630
 Καίγεται ολόκληρο το εμπορικό τμήμα της πόλης.
1637
 Ξανακαίγεται το ίδιο εμπορικό τμήμα των Σερρών.
1688
Μένει για αρκετές μέρες στις Σέρρες ο Μωάμεθ ο Δ΄.
1714
Για μια ακόμη φορά η πυρκαγιά καταστρέφει ολόκληρο σχεδόν το εμπορικό τμήμα της πόλης.
1715
 Οι Τούρκοι παίρνουν και τα τελευταία φρούρια της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Με την ευκαιρία αυτή έρχεται στην πόλη των Σερρών στις 2 Αυγούστου ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Γ' που εκείνη την εποχή βρισκόταν στο Νευροκόπι, με όλο του το στράτευμα διοργανώνοντας λαμπρές δημόσιες γιορτές και «Ντουνανμάδες» (φωταψίες).
1773 Γεννιέται στο χωριό Δοβίστα Σερρών ο κατόπιν αρχιστράτηγος των Μακεδονικών δυνάμεων κατά την επανάσταση του 1821, Εμμανουήλ Παπάς
1806 Τον Ιούνιο του 1807 ο Νικοτσάρας, αφού πρώτα συνεννοήθηκε με το ναύαρχο της ρωσικής μοίρας του Αιγαίου Σινιάβιν, κατάστρωσε το παράτολμο σχέδιο να διασχίσει τις βαλκανικές χώρες και να ενωθεί με τα ρωσικά στρατεύματα της Βλαχίας. Ο Νικοτσάρας αποβιβάσθηκε στον Σταυρό Χαλκιδικής και προχώρησε προς τη Ζίχνα, αλλά η επιχείρησή του ματαιώθηκε, ύστερα από τη σύγκρουσή του με 8.000 άντρες του Ισμαήλ των Σερρών. Στις αρχές Ιουλίου ο Νικοτσάρας έχασε τη ζωή του πολεμώντας τους Τούρκους στο Λιτόχωρο.
1813 Τον αποθανόντα Ισμαήλ Μπέη των Σερρών διαδέχεται ο γιος του Γιουσούφ Πασάς, μέχρι τότε βαλής (διοικητής) της Θεσσαλονίκης.
1821 Στις 23 Μαρτίου ο αρχιστράτηγος των Μακεδονικών δυνάμεων Εμμανουήλ Παπάς εξορμά προς το Άγιο Όρος και φθάνει στη Μονή Εσφιγμένου. Οι ηγούμενοι όλων των μονών τον ανακηρύσσουν αρχηγό και προστάτη της Μακεδονίας αλλά η επανάσταση που ευαγγελιζόταν θα αποτύχει....
1821 Στις 8 Μαΐου στις Σέρρες συμβαίνουν δραματικά γεγονότα όμως τελικά η πόλη σώζεται από την άγρια μανία του τουρκικού όχλου. Ταυτόχρονα η Φαίδρα, η γυναίκα του Εμμ. Παπά και η οικογένειά του, φυλακίζονται, δημεύεται η περιουσία του και κατάσχονται 13 βαρέλια με χρυσά φλωριά.
1821 Στις 5 Δεκεμβρίου (και ύστερα από την αποτυχία της Επανάστασης) ο Εμμανουήλ Παπάς προσπαθεί να διαφύγει αλλά πεθαίνει πάνω στο πλοίο (όταν αυτό περιέπλεε τον Καφηρέα ή Κάβο Ντόρο, ακρωτήριο της Εύβοιας), από συγκοπή της καρδιάς του. Ο νεκρός ήρωας μεταφέρεται στην Ύδρα όπου και θάβεται με τιμές στρατηγού.
1849 Τρομερή πυρκαγιά καταστρέφει τα 3/4 της ελληνικής συνοικίας των Σερρών.
1875-77 Συντάσσεται από τον Μητροπολίτη Φιλόθεο Βρυένιο ο πρώτος επίσημος Κανονισμός της Ελληνικής Κοινότητας των Σερρών.
1891 Κορυφώνεται η διαμάχη ανάμεσα στους «Τσιπλάκηδες» (λαϊκοί) και στους «Τσορμπατζήδες» (αριστοκράτες) με νίκη των Τσιπλάκηδων και αποπομπή του μέχρι τότε Μητροπολίτη Κωνσταντίνου Βαφείδη.
1892 Στις 17 Μαρτίου επικυρώνεται από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου ο «νέος Κανονισμός» με τον οποίο το «Κοινόν» των Σερρών θα διοικηθεί μέχρι το 1913.

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 143 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020