Κινηματοθέατρο «Κρόνιο»
«Την παρελθούσαν Κυριακήν και περί ώραν 7ην μ.μ. εγένοντο τα εγκαίνια του κινηματοθεάτρου «Κρόνιον» επί παρουσία των αρχών της πόλεώς μας και πλείστων άλλων πολιτών. Το «Κρόνιον» -καθώς και εις προηγούμενον φύλλον εγράψαμεν- είναι το ωραιότερον κινηματοθέατρον της Μακεδονίας. Ένα κομψοτέχνημα από πάσης απόψεως με όλας τας απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής. Ως θέατρον μάλιστα είναι εφάμιλλον και των καλλιτέρων Αθηναϊκών, δεδομένου ότι εις την πρωτεύουσαν δεν υπάρχει τοιούτον να συνδυάζη το ...
22.3
.....διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής:.....
"...«Την παρελθούσαν Κυριακήν και περί ώραν 7ην μ.μ. εγένοντο τα εγκαίνια του κινηματοθεάτρου «Κρόνιον» επί παρουσία των αρχών της πόλεώς μας και πλείστων άλλων πολιτών. Το «Κρόνιον» -καθώς και εις προηγούμενον φύλλον εγράψαμεν- είναι το ωραιότερον κινηματοθέατρον της Μακεδονίας. Ένα κομψοτέχνημα από πάσης απόψεως με όλας τας απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής. Ως θέατρον μάλιστα είναι εφάμιλλον και των καλλιτέρων Αθηναϊκών, δεδομένου ότι εις την πρω-τεύουσαν δεν υπάρχει τοιούτον να συνδυάζη το χειμερινόν μετά του θερινού. Το «Κρόνιον» ουσιαστικώς εγκαινίασεν ο θίασος Βεάκη, όστις μετά ενθουσιασμού αντίκρυσεν το θέατρον, ως απίστευτον γεγονός διά την Επαρχίαν...»
Ερώτηση
Ποιος ήταν ο Βεάκης;
23.4 : O «επαίτης», φωτογραφία των Αλ. Πέννα και Π. Δαϊρετζόπουλου από το αρχείο του Β. Τζανακάρη
φωτογράφοι στις Σέρρες
Η πόλη των Σερρών είχε την τύχη να ζήσουν σ' αυτήν, κυρίως στα χρόνια του Μεσοπολέμου (1918-1940), δύο από τους πρωτοπόρους φωτογράφους της λεγόμενης «Βορειοελλαδίτικης σχολής φωτογραφίας», ο Αλέξανδρος Πέννας και ο Πέτρος Δαϊρετζόπουλος. Στη διάρκεια της κοινής τους «Ομηρίας» στο Ποζάρεβιτς, επιλέχτηκαν από αξιωματικούς του Γερμανικού επιτελείου για μια σειρά από φωτογραφήσεις τοπίων. Οι δύο συμπατριώτες συνδέθηκαν μεταξύ τους με μια μοναδική φιλία, που συνεχίσθηκε αργότερα και στον επαγγελματικό στίβο. Ήταν τέτοιος ο σεβασμός και η εκτίμηση που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον ώστε πολλές από τις φωτογραφίες τους τις σφράγιζαν με το ίδιο... επίθετο («Πέτρος και Αλέκος Πέννας»).γώ όμως παράτησα το σχολείο κι έγινα μηχανικός κινηματογράφου..."