«Στρυμόνας» |
Υπάρχουν πολλές μυθολογικές αναφορές που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή μας. Οι αναφορές αυτές αφορούν στους ποταμούς της περιοχής, στους μεγάλους ορεινούς της όγκους αλλά και σε πρόσωπα που φαίνεται να έζησαν στην περιοχή μας ή να πέρασαν από αυτήν. Έτσι βρίσκουμε αναφορές στον ποταμό Στρυμόνα και την ονομασία του αλλά και τη σχέση του μυθικού Ηρακλή με αυτόν. Βρίσκουμε επίσης μυθικές ιστορίες για τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και τον μύθο του Ορφέα. Άλλες ιστορίες περιγράφουν τον μάταιο έρωτα της Φυλλίδας και άλλες την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα που φαίνεται να έγινε στην περιοχή της Ν. Ζίχνης. Άλλη μυθολογική αφήγηση συνδέει τον κριό της περίφημης Αργοναυτικής εκστρατείας με τη Θεοφανώ, κόρη του βασιλιά Βισάλτη.
Το πλήθος των μυθολογικών αφηγήσεων επιβεβαιώνει τη σημαντική θέση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια αλλά και την επικοινωνία της με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. .
Για τον ποταμό Στρυμόνα…
Όταν ο θεός Διόνυσος αποβιβάστηκε στη Θράκη, κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα, αντιμετώπισε την εχθρότητα του βασιλιά Λυκούργου που αιχμαλώτισε όλο τον θίασο των Μαινάδων και των Σατύρων. Ο Διόνυσος αναζήτησε καταφύγιο στη θάλασσα, κοντά στη Νηρηίδα Θέτιδα. Λίγο αργότερα, οι Μαινάδες δραπέτευσαν και τρέλαναν τον Λυκούργο, ο οποίος σκότωσε με τσεκούρι τον γιο του Δρύαντα νομίζοντας ότι έκοβε παρακλάδι αμπελιού |
2.1 «Στρυμόνας» ανακτήθηκε από http://visaltis.blogspot.com στις 30/6/2012 |