4.3: Το άψογα διατηρημένο λιοτριβιό της Αργίλου.
|
Η αρχαία Άργιλος βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά των εκβολών του Στρυμόνα, σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την αρχαία Αμφίπολη. Ιδρύθηκε στα 655 πΧ από Ανδρείους, σε περίοπτη θέση ώστε να έχει τον οπτικό έλεγχο όλου του Στρυμονικού κόλπου και ορατότητα από τη Θάσο μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής.
Οι κάτοικοι της Αργίλου είχαν για πολλά χρόνια το μονοπώλιο του ελέγχου της κοιλάδας του Στρυμόνα που ήταν πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, σε ξυλεία και σε μεταλλεύματα. Η Αθήνα μόλις στα 437 πΧ κατόρθωσε να εισχωρήσει στην περιοχή ιδρύοντας την Αμφίπολη.
Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο η Άργιλος αποστάτησε από τους Αθηναίους και βοήθησε τους Λακεδαιμόνιους έτσι ώστε ο Βρασίδας σε μια νύκτα να καταλάβει την Αμφίπολη. Με την Ειρήνη του Νικία, η Άργιλος κηρύχθηκε ελεύθερη. Η αναμέτρηση με τη γειτονική Αμφίπολη είχε ως αποτέλεσμα σιγά σιγά με τα χρόνια να ερημώσει και να εγκαταλειφθεί.
Σήμερα παραμένει ως ένας ακόμα αρχαιολογικός χώρος, που κρύβει πολλά θαμμένα μυστικά. Ο ρυθμός της έρευνας και των ανασκαφών στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, είναι σχετικά αργός.
Οι ανασκαφές εκτός των άλλων, έχουν και διδακτικό χαρακτήρα αφού εκπαιδεύουν Έλληνες πτυχιούχους αρχαιολόγους, φοιτητές καναδικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Πέραν του διδακτικού χαρακτήρα των ανασκαφών, σκοπός είναι η τελική διαμόρφωση του χώρου ώστε να αποδοθεί στους επισκέπτες.
Ερωτήσεις-Συζήτηση 1. Γνωρίζετε τι ακριβώς είναι οι εφορείες αρχαιοτήτων; |