Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

14.1: Ο Εμμανουήλ Παπ(π)άς

Ο Εμμανουήλ Παπ(π)άς (1773-1821) γεννήθηκε στη Δοβίστα Σερρών από πατέρα ιερέα. Έξυπνος και ικανός, αν και με ελάχιστες γραμματικές γνώσεις, κατόρθωσε να γίνει πάμπλουτος μεγαλέμπορος και τραπεζίτης με καταστήματα στη Βιέννη και την Κωνσταντινούπολη. Δάνεισε πολλά χρήματα στον Ισμαήλ Μπέη των Σερρών με τον οποίο είχε άριστες σχέσεις και ασκώντας μεγάλη επιρροή επάνω του, βοήθησε πολλούς συμπατριώτες του. Πολλά χρήματα δάνεισε και στον γιο του Ισμαήλ, Γιουσούφ Μπέη, που ήταν σπάταλος και άσωτος. Ο Γιουσούφ όμως όχι μόνο αρνήθηκε να του επιστρέψειτα χρήματα που του χρωστούσε, αλλά τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει. Έτσι ο Εμμανουήλ Παπ(π)άς κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη όπου το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.
Στις 23 Μαρτίου 1821, ο Εμμανουήλ φόρτωσε τα όπλα και τα πολεμοφόδια, που είχε αγοράσει, σε ένα καράβι και αναχώρησε για το Άγιο Όρος. Πίστευε ότι οι μοναχοί, πολλοί από τους οποίους ήταν μυημένοι στο Φιλική Εταιρεία, ήταν οι πλέον κατάλληλοι για να ξεσηκωθούν.
Μόλις έφτασε στη μονή Εσφιγμένου, οργάνωσε την επανάσταση. Παρόλο που οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν με όση δύναμη μπορούσαν, η έλλειψη ενισχύσεων και πολεμοφοδίων καθώς και ο όγκος των τουρκικών δυνάμεων δεν επέτρεψαν στην επανάσταση να εξαπλωθεί. Ο Εμμανουήλ Παπ(π)άς ξόδεψε όλη την περιουσίατου για να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι κακουχίες και οι αρρώστιες έριξαν το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων, ενώ οι μοναχοί φοβούμενοι τα αντίποινα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν την επανάσταση. Ο Δημήτριος Υψηλάντης όρισε τον Εμμανουήλ πληρεξούσιο αρχηγό και διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων του Αγίου Όρους, χωρίς όμως να του προσφέρει
...

Όλη η εισαγωγή: Εισαγωγή

lamp1774

Συνθήκη του Κιουτσουκ Καϊναρτζή (Πήρε το όνομα της από το ομώνυμο βουλγαρικό χωριό και είναι το αποτέλεσμα του πρώτου μεγάλου ρωσοτουρκικού πολέμου. Οι Έλληνες κέρδισαν από αυτήν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη ρωσική σημαία στα πλοία τους).
1779 Εκτέλεση του Κοσμά του Αιτωλού (έπειτα από εντολή του Κουρτ Πασά του Βερατίου).
1798 Θάνατος του Ρήγα Φερραίου (Συνελήφθη από τους Αυστριακούς το 1797 και παραδόθηκε στους Τούρκους του Βελιγραδίου όπου και βρήκε φρικτό θάνατο με 7 συντρόφους του).
...... .....

Περισσότερα: Την ίδια Περίοδο στην Ελλάδα και τον κόσμο...

«Ο Σερραίος ιστορικός Ευ. Στρατής γράφει: «Ο Εμμ. Παπ(π)άς ην μέτριος το ανάστημα και ωκυπους. Ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φέρονται, ο μακρύς λαιμός, οι μακροί ωσαύτως δάκτυλοι των χειρών, το ευρύ μέτωπον, το αέτειον όμμα, οξύ και εταστικόν όσον ουδενός άλλου εν Δοβίστη και Σέρραις. Ην προς τούτοις τους λόγους μειλίχιος, μετά μειδιάματος πάντοτε λαλών βραδέως δε και ησύχως τας λέξεις προφέρων. 'Ελεγεν ...

 -------------------------

Ο γιος του Εμμ. Παπ(π)ά Αναστάσιος, σε γράμμα του (18 Απριλίου 1821) προς τον αδελφό του Αθανάσιο ανακοινώνει την απόφαση του να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις του στη Βιέννη και να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Ελλάδας..
«Είναι ένας μήνας τώρα που δεν είχα ησυχία...

Περισσότερα: ... ιστορικές πηγές...

 Η τύχη των επαναστατικών κινημάτων στην περιοχή των Σερρών και τα συμβάντα της 8ης Μαίου 1821.

Στις 8 Μαΐου του 1821, όταν μαθεύτηκε ότι αρχηγόςτου επαναστατικού κινήματος στη Χαλκιδική ήταν ο Εμμανουήλ Παπ(π)άς, οι Τούρκοι των Σερρών ξεσηκώθηκαν να επιτεθούν στους Έλληνες Σερραίους. Ευτυχώς, ο Μητροπολίτης των Σερρών Χρύσανθος, που ασκούσε μεγάλη επιρροή στις τουρκικές αρχές, κατάφερε με απειλές να αποτρέψει το κακό.
Την ημέρα εκείνη γιορτάζεται η μνήμη του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο οποίος θεωρήθηκε τότε σωτήρας και προστάτης της πόλης των Σερρών. Μετά από 15 χρόνια οι μοναχοί της μονής του Τιμίου Σταυρού έχτισαν τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για να θυμούνται οι Σερραίοι τα γεγονότα της 8ης Μαίου.

Περισσότερα: Η τύχη των κινημάτων

Ιερά μονή Εσφιγμένου

 foto14.Β.5 Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Η επανάσταση στη Χαλκιδική
Ο Εμμ. Παπ(π)άς αποβιβάζεται στη μονή Εσφιγμένου και δίνει το έναυσμα της επανάστασης.
2 Ιουνίου: Οι ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν στη Θεσσαλονίκη αποτελώντας ένα «ρέμπελο ασκέρι» χωρίς ενισχύσεις, πολεμοφόδια και ηγεσία.
Οι επαναστάτες που βρίσκονται στον Στρυμονικό κόλπο και στη Θεσσαλονίκη απωθούνται στη χερσόνησο από τους Τούρκους και αντιμετωπίζουν...

Περισσότερα: Το Ιστορικό της Επανάστασης

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020