Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Σέρρες κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου

foto 21.1: Οι Σέρρες κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Σερρών στις 30/6/2012

b op Σινάλκο: ποτό της εποχής
οντάς (τουρκ. λέξη): δωμάτιο, ιδίως το επίσημο.
Συντεχνία: Επαγγελματική οργάνωση κλειστή και αυτοδιοικούμενη, που αναπτύχθηκε στη Δυτική Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα.
Τσιφλίκι: Μεγάλη αγροτική περιοχή ή και ολόκληρο χωριό που ανήκε σε ιδιώτη στην Τουρκοκρατία και όπου δούλευαν υποχρεωτικά οι κολίγοι (φτωχοί αγρότες).

 Tο διάστημα του Μεσοπολέμου (1920-1940) βρήκε τη Μακεδονία και τις Σέρρες να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές του Α' Παγκοσμίου πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η ζωή στην πραγματικότητα ξεκίνησε απ' την αρχή στην περιοχή κυρίως λόγω των λεηλασιών και των καταστροφών των περιόδων της βουλγαρικής κατοχής (1912-13 και 1916-18).
Η καθημερινή ζωή των Σερραίων διέφερε ανάλογα με την περιοχή, το οικονομικό υπόβαθρο και την πολιτισμική καταγωγή. Σε πολλά χωριά οι κάτοικοι, ακόμη και τα παιδιά, ξενυχτούσαν στα χωράφια συλλέγοντας βαμβάκι και καπνό, τα πιο βασικά γεωργικά προϊόντα των Σερρών. Την ίδια μάλιστα περίοδο που οι πρόσφυγες έδιναν τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης, κάποιοι Σερραίοι παραθέριζαν στον Λαϊλιά.
Βασική διασκέδαση των αστών υπήρξε ο κινηματογράφος, αλλά κι ο «Καραγκιόζης», που τον παρακολουθούσαν μικροί και μεγάλοι. Στα λιγοστά ζαχαροπλαστεία τα συνηθισμένα εδέσματα ήταν παγωτό, σινάλκο, λεμονάδα, γκαζόζα, κ.λ.π. Στα σπίτια συνήθιζαν να κερνάνε λουκούμι κι αργότερα ακανέ, καραμέλες και στραγάλια.
Οι άνδρες, στον ελεύθερο χρόνο, περνούσαν τον καιρό τους στα καφενεία, στο κυνήγι και στο ψάρεμα, ενώ οι γυναίκες αντάλλασσαν επισκέψεις και, σπανιότερα, συμμετείχαν σε διασκεδάσεις. Τα παιδιά στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης έλεγαν τα κάλαντα για λίγα φρούτα ή γλυκά και σπανίως χρήματα, ενώ τον υπόλοιπο καιρό έπαιζαν στις αλάνες ομαδικά παιχνίδια ή βοηθούσαν τους γονείς τους. Το χειμώνα μέσα στους οντάδες άκουγαν ιστορίες και παραμύθια απ' τους παππούδες τους.
Το οδικό δίκτυο ήταν ανύπαρκτο. Οι δρόμοι, αγροτικοί και δύσβατοι στην επαρχία, χωμάτινοι και γεμάτη σκόνη στην πόλη, έκαναν τις μετακινήσεις κουραστικές και χρονοβόρες. Η έλλειψη δικτύων ύδρευσης έκανε τους ανθρώπους να συνωστίζονται στις δημόσιες βρύσες για καλύτερη θέση. Την ίδια περίοδο γίνονται και τα πρώτα έργα εξηλεκτρισμού στην πόλη των Σερρών και άλλα αστικά κέντρα του νομού και κατασκευάζονται τα πρώτα θερμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Το εμπόριο διεξαγόταν είτε στα καταστήματα είτε με τα περιφερόμενα καραβάνια είτε στις μεγάλες εμποροπανηγύρεις των Σερρών. Οι επαγγελματίες οργανώθηκαν σε συντεχνίες κι οι εργάτες σε σωματεία διεκδικώντας δυναμικά τα δικαιώματά τους, ενώ έντονη ήταν η συλλογικότητα και σ' άλλες μορφές της κοινωνικής δράσης. Οι αγρότες καλλιεργούσαν τα παρατημένα τσιφλίκια των Τούρκων και τους μικρούς κλήρους ζωντανεύοντας τα δεκάδες χωριά των Σερρών. Η αστυφιλία θα ξεκινούσε πολύ αργότερα....

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 21 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020