|
18.1: Το κτίριο που στεγάζει την Εθνική Τράπεζα. Χτίσθηκε το 1927 βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας. Αρχείο Νίκου και Ζήση Μανδηλιώτη
18.2: Αλιστράτη, νεοκλασικό κτίριο. ανακτήθηκε από σχετική ιστοσελίδα www.travelcecrets.gr στις 30/6/2012
18.3: Πρώτη, νεοκλασικό, Οικία Κωνσταντίνου Καραμανλή ανακτήθηκε από ιστοσελίδα της Πρώτης στι 30/6/2012
18.4: Το νεοκλασικό στην οδό Ρακιτζή ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα της"Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης" Σερρών στις 30/6/2012.
18.6: Το Νοσοκομείο Σερρών, σήμερα 3ο Γυμν. Σερρών ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα της"Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης" Σερρών στις 30/6/2012.
18.7:
|
Κλασική εποχή: Eίναι χρονική περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας (500-323 π.Χ.) και ονομάστηκε έτσι λόγω των σημαντικών επιτευγμάτων που σημειώθηκαν στον χώρο του πολιτισμού. Νεοκλασικισμός: H τάση μίμησης και αναβίωσης της αρχιτεκτονικής της αρχαιότητας. Βαυαροί βασιλιάδες: Ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας που εξελέγη απ’ τις μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία), το 1830, ήταν ο Όθωνας, γιος του Βασιλιά της Βαυαρίας. Νεοσύστατο κράτος: Tο κράτος που συστάθηκε πρόσφατα. Ρυμοτομικό σχέδιο: Tο σχέδιο με το οποίο καθορίζονται οι πολεοδομικοί κανόνες μιας πόλης, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία και η αισθητική της σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων και με τις αρχές της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.. |
Νεοκλασικά λέγονται τα κτίσματα που η μορφή τους έχει δανειστεί στοιχεία από τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της κλασικής εποχής. Ο νεοκλασικισμός υιοθετήθηκε ως ρυθμός, το 1830, για το νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος, από τους Βαυαρούς βασιλιάδες. Πολλά νεοκλασικά κτίρια, δημόσια και μεγαλοαστικά, χτίστηκαν στην Αθήνα κατά τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου.
Η περίοδος αυτή συνέπεσε με μεγάλες εξελίξεις στην περιοχή της Μακεδονίας και με δυο μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν την πόλη των Σερρών. Οι πυρκαγιές αυτές επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης. Μετά την πρώτη πυρκαγιά του 1849, που κατέστρεψε πολλά μνημεία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκίνησε την ανοικοδόμηση με στροφή στα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα. Μετά τη δεύτερη ολοκληρωτική καταστροφή του 1913, η ανοικοδόμηση συνέπεσε με την προσπάθεια που κατέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για γενικότερη αναμόρφωση του κράτους. Θεσμοθετήθηκαν οι πρώτοι όροι δόμησης και έγινε το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης των Σερρών, που ισχύει μέχρι και σήμερα.
Τα σημαντικότερα νεοκλασικά των Σερρών χτίστηκαν μετά την καταστροφή του 1913 στη γνωστή ως πυρίκαυστη ζώνη, στους πρόποδες της Ακρόπολης και χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Στα δημόσια κτίσματα, από τα οποία ξεχωρίζουν το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (πρώην νομαρχίας) και το κτίριο του 3ου Γυμνασίου Σερρών (τα οποία κτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα). Ξεχωρίζουν επίσης το ορφανοτροφείο Αρρένων και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Στα βιομηχανικά κτίρια που ήταν ογκώδη και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως καπναποθήκες και στα ιδιωτικά κτίσματα, όπως η κατοικία των κληρονόμων Σχοινιά, του Ουμβέρτου Αργυρού και του Λεβέντη.
Την ίδια πάνω κάτω περίοδο χτίζονται υπέροχα νεοκλασικά και σε άλλες κωμοπόλεις και κεφαλοχώρια του νομού (Νιγρίτα, Νέα Ζίχνη, Αλιστράτη, Σιδηρόκαστρο, Πρώτη κ.λ.π.).