Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

17.Β.1: ανακτήθηκε από http://www.jewishmuseum.gr/gr/repository/item/36228.html στις 30/6/2012foto 17.B.1:   Ανακτήθηκε από την Ιστοσελίδα του ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
στις 30/6/2012.

Η φωτογραφία επάνω, απεικονίζει την οικογένεια Σιμαντώβ που ήταν μέλος της πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας των Σερρών. Στη διάρκεια των σφαγών του 1913 η οικογένεια Σιμαντώβ έσωσε πολλούς Σερραίους προσφέροντάς τους καταφύγιο στο σπίτι τους.
b op  *Μελένικο: Σημαντική ελληνική πόλη της τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας που μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου επιδικάστηκε στη Βουλγαρία.
**Πετρίτσι:
Πόλη της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας που βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι Έλληνες κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν το 1913 δημιουργώντας το σημερινό χωριό Νέο Πετρίτσι που βρίσκεται στις νότιες παρυφές του όρους Μπέλες και βόρεια της λίμνης Κερκίνης.
Στα κεντρικά του νομού, μετά τη νικηφόρα μάχη του Λαχανά, οι ελληνικές δυνάμεις προχώρησαν προς τον κάμπο των Σερρών. Οι Βούλγαροι βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους, αποχώρησαν από τη Νιγρίτα στις 20 Ιουνίου 1913 παραδίδοντάς την στις φλόγες. Στις 27 Ιουνίου 1913 οι Έλληνες στρατιώτες απελευθέρωσαν το Σιδηρόκαστρο, στις 29 Ιουνίου τις Σέρρες αντικρίζοντας παντού στάχτες και ερείπια και στις 1 Ιουλίου την Αλιστράτη. Στη συνέχεια ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε και το υπόλοιπο τμήμα της περιοχής των Σερρών φτάνοντας μέχρι την Καβάλα και τη Δράμα τον Αύγουστο του 1913.
Μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου ο νομός Σερρών μέχρι και την Καβάλα απελευθερώθηκε. Αυτές οι εδαφικές ανακατατάξεις είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές μετακινήσεις πληθυσμών. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής αποχώρησαν, ενώ ελληνικοί πληθυσμοί από το Μελένικο* και το Πετρίτσι** μετακινήθηκαν προς τις ελληνικές περιοχές τον Αύγουστο του 1913.
quoteΕρώτηση
Γνωρίζετε την περιοχή των Σερρών που όλοι αποκαλούμε «εβραίικα»; Ποιο σχολείο της πόλης ονομάζεται εβραϊκό; Βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα και άλλες πληροφορίες για τους Εβραίους των Σερρών:
http://www.serrelib.gr/evreoi.htm
(κείμενο του Χαράλαμπου Βουρουτζίδη)

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020