Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

1s

 

 

 

 

 

foto3.1 Το κάστρο της Βυζαντινής Χρυσούπολης, κοντά στην αρχαία Ηιόνα, στις εκβολές του Στρυμόνα

στις 30/6/2012

Οι πόλεις της Σίρεως και της Αμφίπολης ήταν ιδιαίτερα προνομιακές καθώς δέσποζαν στον εύφορο Σερραϊκό κάμπο. Το 514 π.Χ. ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος έδωσε διαταγή στον στρατηγό Μεγάβαζο να αιχμαλωτίσει όλους τους άνδρες και τα γυναικόπαιδα των Σιριοπαιόνων και να τους οδηγήσει στην Ασία. Εκεί παρέμειναν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Κατά την Ιωνική επανάσταση κατάφεραν να δραπετεύσουν και μετά από πολλές περιπέτειες να γυρίσουν πίσω. Το 492 π.Χ., ο Μαρδόνιος εκστράτευσε κατά της Ελλάδας. Ο στόλος του όμως καταστράφηκε στον Άθω (Άγιο Όρος), ο δε στρατός της ξηράς αποδεκατίστηκε από ντόπιους Βρύγους.
Το 480 π.Χ., στη μεγάλη εκστρατεία του Ξέρξη κατά της Ελλάδος, κατασκευάσθηκαν μεγάλες αποθήκες ανεφοδιασμού του Περσικού στρατού στις εκβολές του Στρυμόνα, στην αρχαία πόλη Ηιόνα. Κατασκευάσθηκαν και δύο μεγάλες γέφυρες στον Στρυμόνα.
Ο βασιλιάς της Βισαλτίας μη θέλοντας ν' ακολουθήσει τους βαρβάρους εναντίον της Ελλάδας, έφυγε στη Ροδόπη. Απαγόρευσε στους γιους του να εκστρα-τεύσουν κατά της Ελλάδος στο πλευρό των Περσών. Αυτοί όμως δεν άκουσαν τη συμβουλή του πατέρα τους και ακολούθησαν τους βαρβάρους μαζί με άλλες φυλές που μήδισαν.
Επιστρέφοντας ο Ξέρξης, ύστερα από την ήττα του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, εγκατέλειψε πολλούς στρατιώτες σε διάφορα χωριά της «χώρας των Σερραίων». Λοιμώξεις και δυσεντερίες αποδεκάτισαν τον στρατό του.
Το 470/469 π.Χ. στην Ηιόνα πολιορκήθηκε ο διοικητής των Περσών Βόγης από τον Κίμωνα, με αποτέλεσμα να πέσει επεισοδιακά η πόλη στα χέρια των Αθηναίων.

 

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 120 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020