Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Η Αθηναϊκή αποικία της Αμφίπολης ιδρύθηκε σε μια εποχή που η Σίρις είχε επισκιάσει σχεδόν όλες τις άλλες πόλεις της κοιλάδας του Στρυμόνα και κατείχε μια ηγεμονική θέση στην περιοχή.
Στην εποχή των Μακεδόνων η Αμφίπολη αναδείχτηκε σε ισχυρή πόλη του Μακεδονικού βασιλείου με εσωτερική αυτονομία και με σημαντική οικονομική και πολιτιστική άνθιση. Χάρη στο λιμάνι που διέθετε, αναδείχτηκε στην σπουδαιότερη πόλη της ευρύτερης περιοχής. Γνώρισε συνεχή ακμή σε όλη την αρχαιότητα χάρη στην οικονομική εκμετάλλευση της ενδοχώρας, δηλαδή της πλούσιας κοιλάδας του Στρυμόνα. Βρισκόταν στο σταυροδρόμι οδικών αρτηριών, που ένωναν τη Μακεδονία με τη Θράκη, τη θάλασσα με τις εύφορες πεδιάδες της ενδοχώρας και κυρίως με τα δάση και τα μεταλλεία χρυσού και αργύρου του Παγγαίου.

(Λαζαρίδης, Κ., (1993), Η Αρχαία Αμφίπολις, Διεθνές συνέδριο «Οι Σέρρες και η περιοχή τους», Σέρρες)

Αντίθετα η σημασία της Σίρρας μειώθηκε βαθμιαία. Η πόλη ήταν αρκετά απομονωμένη γεωγραφικά από την υπόλοιπη Μακεδονία και προπάντων από την αρχαία μακεδονική πρωτεύουσα Πέλλα. Απείχε αρκετά από τον παραθαλάσσιο δρόμο που συνέδεε την ανατολή με τη δύση. Επίσης δεν υπήρχε κανένας οριζόντιος άξονας που να περνούσε τον Στρυμόνα και το βουνό Βερτίσκο ώστε να εξασφαλίζει την απευθείας σύνδεση με τη Θέρμη και τη Θεσσαλονίκη μεταγενέστερα.


(Σαμσάρης, Δ., (1999), Η ιστορία των Σερρών κατά την αρχαία και ρωμαϊκή εποχή, Θεσσαλονίκη)

quote  Ερωτήσεις

Η γεωγραφική θέση της Σίρρας σημάδεψε την πορεία της. Πώς το σχολιάζετε αυτό; Ποια χαρακτηριστικά της συνέβαλαν στη μείωση της σημασίας της;
Γιατί σήμερα η θέση της πόλης των Σερρών είναι δεσπόζουσα στο νομό;
Ποια στοιχεία συνέβαλαν σε αυτή την αλλαγή;

ι

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 429 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020