Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Ιερά μονή Εσφιγμένου

 foto14.Β.5 Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Η επανάσταση στη Χαλκιδική
Ο Εμμ. Παπ(π)άς αποβιβάζεται στη μονή Εσφιγμένου και δίνει το έναυσμα της επανάστασης.
2 Ιουνίου: Οι ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν στη Θεσσαλονίκη αποτελώντας ένα «ρέμπελο ασκέρι» χωρίς ενισχύσεις, πολεμοφόδια και ηγεσία.
Οι επαναστάτες που βρίσκονται στον Στρυμονικό κόλπο και στη Θεσσαλονίκη απωθούνται στη χερσόνησο από τους Τούρκους και αντιμετωπίζουν...
Ιερά Μονή Εσφιγμένου

 foto14.Β.5 Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Ανακτήθηκε από Ορθόδοξες φωτογραφίες και εικόνες

Η επανάσταση στη Χαλκιδική

  • ♦ Ο Εμμ. Παπ(π)άς αποβιβάζεται στη μονή Εσφιγμένου και δίνει το έναυσμα της επανάστασης.

2 Ιουνίου: Οι ελληνικές δυνάμεις προελαύνουν στη Θεσσαλονίκη αποτελώντας ένα «ρέμπελο ασκέρι» χωρίς ενισχύσεις, πολεμοφόδια και ηγεσία.

Οι επαναστάτες που βρίσκονται στον Στρυμονικό κόλπο και στη Θεσσαλονίκη απωθούνται στη χερσόνησο από τους Τούρκους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από την ασιτία και τις ασθένειες.

Ιούλιος. Επιτυχής απόκρουση των στρατευμάτων του Γιουσούφ. Ο Εμμανουήλ ζητά την οικονομική συνδρομή των μοναχών. Αυτοί αρνούνται και ο ίδιος ξοδεύει όλη την περιουσία του. Ο Εμμανουήλ ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος του αγώνα. Καμιά υλική βοήθεια.
Αργοπορημένη βοήθεια από τους Ολύμπιους. Γενική επίθεση κατά των επαναστατών και πτώση της Κασσάνδρας και της Χαλκιδικής. Δυσφορία των μοναχών που απελευθερώνουν τον διοικητή του Αγίου Όρους Χασεκλή Χαλήλ Μπέη.

 quoteΕρώτηση

Ποιες πληροφορίες από το παραπάνω κείμενο μας φανερώνουν τις αιτίες της αποτυχίας της επανάστασης;

Διαταγή των προϊσταμένων της κοινότητας του Αγίου όρους

Χθες ο ενδοξότατος Χασεκή αγάς σας έγραψεν μουσαρελέν, δια να πιάσητε ενέχυρον τον Άρχοντα και τους λοιπούς.......όσοι ακολουθούν τον Άρχοντα από τους εντοπίους πατέρας να αφήσουν τον Άρχοντα και επιστρέψουν εις τα κελλιά των· Ει δε και φανούν παρήκοοι, θέλουν υποπέσει εις οργήν μεγάλην. Ομοίως και όσοι κοσμικοί ευρίσκονται με αυτόν όλοι να τον αφήσουν, διότι και αυτοί και όσοι άλλοι πιαστούν έχουν να παιδεύονται»...

Πέννας, Π., (1966), Ιστορία των Σερρών, Αθήνα, σελ.158.

 quoteΕρώτηση

Πώς δικαιολογείται η συγκρατημένη στάση των μοναχών απέναντι στα γεγονότα;

«Εις τας άλλας δυσχέρειας προσετέθη επί πλέον και η ανάγκη της περιθάλψεως των εις Χαλκιδικής προσφυγόντων πέντε χιλιάδων περίπου γυναικόπαιδων, από τα μεταξύ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης χωρία. Αλλά τρομερά επιδημία προκληθείσα έκτης πείνης και των αθλίων όρων της κοινής διαβίωσης των προσφύγων εις τους καταυλισμούς ήτο μέγα.....» 

Πέννας, Π., (1966), Ιστορία των Σερρών, Αθήνα, σελ. 148.

 

 quoteΕρώτηση

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες της Χαλκιδικής; Αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι πρόσφυγες παρόμοια προβλήματα;

kam14.Β.6: Bίντεο για τον Εμμ. Παπ(π)ά

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020