Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

«Λαϊκά γλέντια»15 s
Τα γλέντια, πότε με λαϊκά όργανα πότε με τη συνοδεία λατέρνας, δεν έλειπαν ούτε σε εκείνη την περίοδο. Κάθε πόλη και χωριό είχε τον τόπο για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. για την Πρωτομαγιά. Οι Σερραίοι τη γιόρταζαν στην εξοχική τοποθεσία «Μπέη Μπαξές», στη σημερινή οδό ...
foto21.16 Αρχείο Β. Τζανακάρη
21.16Φωτογραφία των χρόνων του Μεσοπολέμου στην καινούργια Τζουμαγιά (Ηράκλεια) με κομπανία από δύο ζουρνατζήδες κι έναν νταουλτζή στο κέντρο του χορού. Τα γλέντια, πότε με λαϊκά όργανα πότε με τη συνοδεία λατέρνας, δεν έλειπαν ούτε σε εκείνη την περίοδο. Κάθε πόλη και χωριό είχε τον τόπο για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. για την Πρωτομαγιά. Οι Σερραίοι τη γιόρταζαν στην εξοχική τοποθεσία «Μπέη Μπαξές», στη σημερινή οδό των Εξοχών. Η περιοχή είχε τεράστια δέντρα και προσφερόταν για γιορτές και γλέντια, ιδίως τους ανοιξιάτικους και τους θερινούς μήνες.
Στη φωτογραφία διακρίνεται ο φημισμένος Μήτσος Χίντζος, δεξιοτέχνης του ζουρνά, που σημάδεψε με την παρουσία του τη μουσική παράδοση του χώρου της Μακεδονίας. Ο ήχος αυτού του πνευστού είναι ιδιαίτερος.
drastΑναζητήστε στο youtube ακούσματα ζουρνάδων με συνοδεία νταουλιού.
Υπάρχουν στην περιοχή σας ανάλογες τοποθεσίες, που έχουν συνδεθεί με ανάλογες εκδηλώσεις;(δείτε τα: εκπομπή της ΕΤ3, νταούλια και ζουρνάδες)
Προπολεμικό διαφημιστικό φέιγ βολάν


foto21.15 Προπολεμικό διαφημιστικό φέιγ βολάν για μια από τις δεκάδες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις ανάμεσα στις ομάδες του Ηρακλέους και του Απόλλωνα, που άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1964 οι δύο ομάδες συγχωνεύτηκαν. Το όνομα της νέας ομάδας... ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ
Αρχείο Β. Τζανακάρη

drast

Aναζητήστε τις ρίζες ενός ιστορικού συλλόγου της περιοχής σας.
Χάνια Αλευρά και Ηλιάδη

  Το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο στα Α. Πορρόια

foto21.18 Χάνια Αλευρά και Ηλιάδη, σημερινή Πλατεία Εμπορίου, Αρχείο Γ. Καφταντζή
 foto21.19 Το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο στα Α. Πορρόια, 
(πηγή: Ζιώγας, Π., (2005), Άνω Πορρόια, Σέρρες)

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020