Τοπική Ιστορία των Σερρών

Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών

Ντουρντουβάκια

 «... Ζιλιάχοβα*, 6 Μαρτίου Ι919
Ο ονομαζόμενος Περικλής Τσέρτσογλου, που γεννήθηκα στο Τσουρλού της Θράκης, ηλικίας 45 ετών, κάτοικος Γκούλατση, επάγγελμα αγρότης, πρόεδρος του χωριού Γκούλατση, αφού ορκίστηκα έκανα την παρακάτω κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής: Το χωριό μας Γκούλατση το έφτιαξε η ελληνική κυβέρνηση το 1914. Όλοι είμαστε πρόσφυγες από τη Θράκη. Στο χωριό μας εισέβαλαν 150 περίπου Βούλγαροι στις 6 Αυγούστου 1918. Κατέλαβαν όλα τα σπίτια και διέταξαν τους κατοίκους να φύγουν. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλες οι οικογένειες, περίπου 50, φύγαμε πρόσφυγες στη Δράμα όπου οι περισσότεροι άνδρες εκτοπίστηκαν ως όμηροι στη Βουλγαρία. Εγώ και η γυναίκα μου μαζί με τα δυο μου κορίτσια καθώς και άλλες οικογένειες του χωριού μας, ξεκινήσαμε με το τρένο από τη Δράμα και φθάσαμε στη Stara Zagora της Βουλγαρίας, όπου οι Βούλγαροι που μας άρπαξαν τα βόδια και τα έπιπλά μας, μας υποσχέθηκαν να μας δώσουν δουλειά. Μας κράτησαν σε καραντίνα για οκτώ μέρες. Η γυναίκα μου και η μια από τις κόρες μου, η μικρότερης ηλικίας 7 ετών, πέθαναν από την πείνα... Δεν μας άφησαν να φύγουμε από εκεί. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών πουλήθηκα σαν σκλάβος σε έναν τσιφλικούχο πλούσιο που τον λέγανε Ντίνο και ο οποίος για τη δουλειά μου δεν με πλήρωσε τίποτα. Γι' αυτό η γυναίκα μου και η κόρη μου έπεσαν βαριά άρρωστες εκεί που τις είχαν κλείσει και δεν μου επέτρεψαν να πάω να τις δω....

Ύστερα από την Κατοχή επέστρεψα με την κόρη μου στο χωριό μου, όπου δεν έμεινε τίποτα παρά μόνο 50 σπίτια. Τα άλλα είχαν καταστραφεί και λεηλατηθεί. Έμαθα από τους χωρικούς ότι το χωριό Gratsa** κοντά στη Γκούλατση του οποίου οι Βούλγαροι είχαν αφαιρέσει τη ξυλεία των σπιτιών για καύσιμη ύλη, πήραν όλα τα έπιπλά μας, τα βόδια και τα αμάξια μας. Στο χωριό μας είχαμε 34 βόδια που μας τα παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση. Όταν φύγανε οι Βούλγαροι, τα πήρανε όλα εκτός από ένα.

Απόσπασμα από τα Τετράδια βουλγαρικής κατοχής (Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας).

*Ζιλιάχοβα : Νέα Ζίχνη
**Gratsa: πιθανότατα εννοεί Gratsani, σημερινός οικισμός Αγιοχώρι Σερρών
 
quote Ερωτήσεις
Οι Βούλγαροι ονόμαζαν τους ανθρώπους αυτούς Ντουρντουβάκια (όμηρους).
—Σήμερα σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη;
Πολλοί Έλληνες στο τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου διεκδίκησαν αποζημιώσεις για τα δεινά που πέρασαν. Και σήμερα έχουμε ανάλογες διεκδικήσεις Ελλήνων από το γερμανικό κράτος. Αναζητήστε πληροφορίες για την τύχη αυτών των διεκδικήσεων τότε και σήμερα.
κάρτας μέλους του σωματείου
 foto19.6: Φωτογραφία κάρτας μέλους του σωματείου για
την διεκδίκηση αποζημίωσης από το Βουλγαρικό
κράτος, από το αρχείο του Β. Τζανακάρη.

Προβολή

Υλικό από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, από το Σερραϊκό κανάλι "ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV

Μετρητής Επισκέψεων

Free counters!

Βιβλίο Επισκεπτών

notes 1

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 26 guests και κανένα μέλος

Εγγραφή-Σύνδεση

Συγγραφείς | Κατασκευή Ιστοσελίδας Κολλιόπουλος Δημήτρης ΠΕ70

Copyright © 2020